zentauroepp53926695 gardunya bcn200629151707

zentauroepp53926695 gardunya bcn200629151707

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els Mossos han detingut aquest dissabte a la nit nou persones que haurien participat en una baralla tumultuària a la plaça de Gardunya del Raval de Barcelona, segons va avançar ‘El Caso’ i han confirmat a l’ACN fonts policials.

Els fets van passar a dos quarts de nou de la nit de dissabte, quan la policia va rebre un avís que alertava sobre un enfrontament amb una vintena de persones implicades. Diverses dotacions dels Mossos i de la Guàrdia Urbana es van desplaçar fins al punt i van intervenir.

El Sindicat d’Habitatge del Raval i el Punt de Suport Mutu Laboral de Ciutat Vella han assenyalat que els fets van començar quan un «grup organitzat» va intentar assaltar la Tancada Migrant. Dos dels arrestats són ciutadans que viuen en aquest espai okupat.

D’acord amb la versió policial, alguns dels arrestats van presentar cops i contusions, però cap lesió greu. La Unitat d’Investigació de la comissaria de Ciutat Vella ha obert una investigació per aclarir el succés.

El Sindicat d’Habitatge del Raval i el Punt de Suport Mutu Laboral de Ciutat Vella van denunciar la intervenció policial i van assegurar que es van practicar detencions «de manera indiscriminada» i amb un «biaix racista», ja que van afirmar que tots els arrestats són persones migrades.

«Tenen perfil racial i es van fer sense mediació ni cap alternativa d’intervenció», ha comentat un portaveu del Punt de Suport Mutu Laboral de Ciutat Vella, que ha relatat que els agents «no només van detenir les persones que eren fora, sinó que van entrar a l’interior de la Tancada».

Campanya de criminalització

En aquest sentit, va considerar que l’actuació forma part de la «campanya de criminalització» contra l’antiga Massana i la Tancada i va recordar que aquests són dos espais imprescindibles per garantir la «subsistència» de persones sense recursos i que sovint pateixen explotació laboral.

Notícies relacionades

La Tancada del Raval és un espai que està ocupat des de l’any 2018. El 20 de novembre, el Sindicat d’Habitatge del Raval va denunciar que l’Ajuntament de Barcelona volia desallotjar-lo de manera «il·legal». El desnonament es va aturar i els afectats van criticar que el procediment s’estigués tramitant per via administrativa. A més, van indicar que l’expedient s’havia enviat al jutge perquè s’iniciés la via judicial.

Fonts municipals van afirmar que s’havia enviat personal dels Serveis Jurídics, Socials i la Guàrdia Urbana per constatar l’okupació. El consistori va detallar que seguiria amb el procediment administratiu, «vetllant per les màximes garanties legals i alhora oferint recursos d’atenció social a les persones en situació de vulnerabilitat».