El Govern s’obre a cedir el servei de Rodalies a les autonomies que ho sol·licitin

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha visitat aquest divendres Barcelona per participar en un debat organitzat per elDiario.es. Com era d’esperar, ha hagut d’abordar l’assumpte del traspàs de Rodalies Catalunya, i ha aprofitat l’ocasió per anunciar que les concessions que es facin a aquest costat de l’Ebre en matèria ferroviària també es poden repetir en altres comunitats autònomes. Sempre que, ha puntualitzat, les reivindicacions siguin dins del «marc legal».

Notícies relacionades

Puente ha explicat que el traspàs de les competències a la Generalitat «tardarà temps» i ha recordat que l’acord es basa en tres potes: «L’econòmica, que permet millorar el servei; l’operativa, amb la creació d’una nova empresa en la qual hi haurà les dues parts, i la de la infraestructura, amb vies que sí que són cedibles perquè comencen i acaben en la comunitat autònoma».

Euskadi i Andalusia

Sobre la possibilitat que altres autonomies segueixin els mateixos passos, el ministre ha recordat que a Euskadi «es produirà una cessió, que ja està en marxa amb fórmules diferents de Rodalies». També ha fet referència a Andalusia: «Ahir vaig sentir el president de la Junta (Juan Manuel Moreno Bonilla) reclamant el traspàs de Rodalies. Sembla una contraprogramació al senyor Feijóo, perquè si es trenca Espanya per cedir Rodalies a Catalunya, doncs no sé si es trencarà una miqueta més per cedir-les a Andalusia. Potser és que no es trenca i el que hi ha és una visió descentralitzada de país, que ha tingut molt bons resultats en 40 anys de democràcia». Cal veure, en el cas que això passi, quina cara se li queda al Govern després de més de 13 anys de reivindicacions