Consell Executiu
Els CAP atendran els avis de les residències catalanes: es contractaran 247 sanitaris
El Govern ha aprovat aquest dimarts que els equips d’atenció primària atenguin directament les persones grans que viuen a les residències, com va avançar el conseller de Drets Socials en una entrevista amb EL PERIÓDICO. Per a això, preveu contractar un reforç de 117 metges i 130 infermeres, cosa que suposarà una inversió de 15 milions d’euros.
Els consellers de Salut, Manel Balcells, i de Drets Socials han informat de la implementació d’aquest nou model d’atenció sanitària les persones grans que visquin a les residències i que, de fet, ja s’aplicava en algunes zones de Catalunya.
El Govern ha considerat que es tracta d’«un pas decisiu» en l’atenció integrada social i sanitària a les residències de les persones grans.
Contractar més professionals
Actualment, a Catalunya hi ha 1.042 centres residencials per a persones grans, dels quals 951 són residències i 91 llars residència, la gran majoria privades i amb places subvencionades per la Generalitat, amb un total de 61.498 places.
Del total de 376 Equips d’Atenció Primària (EAP), 317 (84,3%) tenen almenys una residència de persones grans assignada a la seva àrea d’influència, però d’altres en tenen fins a 15 o 16, ha indicat Balcells: per això la necessitat de contractar més professionals sanitaris.
Els 117 metges i 130 infermeres de més que es contractaran es destinaran als EAP que tenen un volum de places residencials més gran al seu càrrec.
Incorporar-se a l’atenció primària
El Govern ha assegurat que «el sistema de salut no vol ni pot perdre professionals i, per tant, als metges que actualment estan treballant a les residències de persones grans se’ls oferirà la possibilitat d’incorporar-se als EAP».
Balcells ha precisat que aquesta incorporació es farà «cas per cas» perquè «les situacions són molt diverses al territori» i hi ha metges que només es dediquen a atendre usuaris de les residències i altres que són facultatius de la sanitat pública que complementen la seva activitat amb aquesta atenció a la tarda.
Arribar al 100% de residències
Segons ha afirmat el conseller Campuzano, l’últim any un 92% de les persones que viuen en una residència a Catalunya han sigut visitades presencialment per una infermera de l’Atenció Primària i el 65% ha rebut la visita d’un metge de la sanitat pública.
«Es tracta d’arribar al 100% de les persones que viuen a les residències», al llarg del pròxim 2024, ha indicat.
El desplegament es farà per fases i, així, el 72,2% dels EAP ho faran en el primer semestre de l’any vinent i, la resta, en el segon semestre del 2024.
9,2 malalties cròniques per usuari
Els metges de l’Atenció Primària assumiran de manera progressiva les funcions dels metges de les residències i aquests deixaran de regular-se per les hores/ràtios contractades pel Departament de Drets Socials.
Notícies relacionadesEl finançament que Drets Socials destinava a aquest servei de metges «es mantindrà», ha afirmat Campuzano, però es destinarà a millorar la ràtio d’atenció de les persones grans amb grau III de dependència i també a millorar les condicions de les infermeres de les residències.
Les persones que viuen a les residències de Catalunya tenen una mitjana de 9,2 malalties cròniques, amb una prevalença del 57% de demència; una mortalitat anual del 20%, amb un 50% que té necessitats d’atenció pal·liativa, i gairebé el 90% es classifica en les categories de màxima complexitat clínica o d’alt risc.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta
- El conflicte del Pròxim Orient Israel amplia l’evacuació del sud del Líban mentre bombardeja Beirut
- Arribada a Torrejón de Ardoz Defensa repatria 244 persones en dos vols
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- TELEVISIÓ I MAS Confessions reials
- Editorial Habitatge, ¿confrontació o política d’Estat?