La BBC acusa els Emirats Àrabs Units d’utilitzar la COP28 per fer negocis

Agencias

1
Es llegeix en minuts
France Presse

Els Emirats Àrabs Units planejaven aprofitar les reunions amb governs estrangers organitzades arran del seu paper d’amfitrió de la COP28 per tancar acords sobre combustibles fòssils, va afirmar la BBC aquest dilluns.

Segons la cadena, aquests informes, obtinguts per periodistes del Centre for Climate Reporting (CCR) que treballen amb la BBC, van ser preparats per l’equip emiratí de la COP28 per al president de la cimera, Sultan al-Jaber (que també dirigeix la petrolera Adnoc) abans de les reunions amb governs estrangers entre juliol i octubre d’aquest any.

Els documents, dels quals el CCR afirma haver verificat l’autenticitat, es van aconseguir a través d’un «denunciant» que es manté en l’anonimat per temor de represàlies, va precisar el centre.

L’elecció del cap de la petrolera emiratí Adnoc per presidir la conferència de l’ONU sobre el clima d’aquest any va ser fortament criticada pels defensors del medi ambient.

La reacció de l’ONU

«No puc creure que sigui cert», va reaccionar el secretari general de l’ONU, António Guterres, responent a la premsa.

Segons la BBC, es tracta d’una recopilació de 150 pàgines d’informes preparats per l’equip de la COP28 per a les reunions de Sultan al-Jaber amb almenys 27 governs estrangers.

Els documents inclouen «punts de conversa», com un amb la Xina, segons el qual Adnoc vol «avaluar conjuntament les oportunitats internacionals» en matèria de gas natural liquat a Moçambic, el Canadà i Austràlia.

Un portaveu de la COP28, que tindrà lloc des d’aquest dijous fins al 12 de desembre a Dubai, va respondre que «els documents esmentats a l’article de la BBC són inexactes i no van ser utilitzats per la COP28 durant les reunions».

«És extremadament decebedor que la BBC estigui utilitzant documents no verificats», va afegir el portaveu.

Imparcialitat

Per a Kaisa Kosonen, coordinadora de política de Greenpeace Internacional, la cimera «hauria de centrar-se a avançar en solucions climàtiques de manera imparcial, no en acords secrets que alimentin la crisi».

Notícies relacionades

«És exactament el tipus de conflicte d’interessos que temíem quan el director general d’una companyia petrolera va ser nomenat per a aquest lloc», va afegir.

«Si aquestes acusacions són certes, són totalment inacceptables i un veritable escàndol», va denunciar Greenpeace en un comunicat.