Conflicte Pròxim Orient
La cimera euromediterrània arrenca a Barcelona marcada per l’absència d’Israel
Sánchez havia plantejat la cita com un fòrum en què acostar israelians i palestins
Guerra d’Israel en directe: última hora sobre la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
El segon grup de 13 ostatges israelians i quatre estrangers arriba a Israel després de 50 dies de captiveri a Gaza

Representants dels 43 estats que formen part de la Unió pel Mediterrani (UpM) abordaran aquest dilluns a Barcelona la situació al Pròxim Orient arran del conflicte entre Israel i Hamàs i estarà marcada per l’absència d’Israel, que va decidir no acudir a la cita abans que es desencadenés la crisi diplomàtica per les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, en la seva visita a Ramal·lah, sobre les morts de civils i la possibilitat de reconèixer unilateralment un Estat palestí.
La trobada estava inicialment prevista per «abordar els esforços» de l’organització i la seva reforma, apunten des de la UpM, però el conflicte ha canviat l’agenda i la situació al Pròxim Orient serà la principal qüestió de la reunió d’aquest fòrum regional. «El fòrum donarà l’oportunitat d’analitzar la dramàtica situació a la zona i reflexionar sobre el camí a seguir», apunta l’organització.
Cita presidida per Borrell
La trobada estarà copresidida per l’alt representant de la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, i el viceprimer ministre i ministre d’Exteriors de Jordània, Ayman Safadi. També serà present el secretari general de la UpM, Nasser Kamel, i el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, que exercirà com a amfitrió. En representació del comitè ministerial Àrab-Islàmic hi haurà el ministre d’Exteriors de l’Aràbia Saudita, el príncep Faisal bin Farhan.
La reunió començarà al matí amb una foto de família i està previst que duri unes quatre hores. Al finalitzar, Albares, Safadi, Borrell i Kamel oferiran una roda de premsa.
Crisi diplomàtica
Malgrat que la llista de participants encara no està tancada, apunten des de la UpM, el govern espanyol havia plantejat la trobada com un fòrum en el qual abordar la situació al Pròxim Orient. Poc més d’una setmana després que comencés el conflicte entre Israel i Hamàs, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va proposar en una compareixença a la Moncloa que aquest fòrum servís així per acostar israelians i palestins.
Notícies relacionadesPerò la reunió arriba en plena polèmica per les paraules de Sánchez durant el seu viatge al Pròxim Orient sobre la possibilitat de reconèixer unilateralment l’estat palestí, i les seves crítiques a les morts de civils.
Arran d’això, Israel va acusar Sánchez de recolzar els «terroristes», i va cridar a consultes l’ambaixador. Per la seva banda, el govern espanyol, a través del ministre Albares, va titllaar d’«inacceptables» les acusacions de Tel Aviv.
Conflicte Israel - Palestina Gaza Barcelona Benjamin Netanyahu Pedro Sánchez Palestina Pròxim Orient Israel Autoritat Nacional Palestina
- Responsables de 19.000 menors Drets Socials cessa la directora general i el subdirector d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA)
- Pòdcast a Youtube José Elías, sobre el gran problema dels joves: «O espavilen o vindrà…»
- Amanda Hughes: "No hi ha cap altre lloc com Barcelona"
- Les enemigues de l’‘hamami’
- Previsió del Meteocat Set comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per la intensitat de pluges previstes per a aquest dimarts
- Llars espanyoles Tornen els plats de Duralex: un conegut supermercat ven la clàssica vaixella amb nous dissenys
- Procés complex La Sagrada Família preselecciona Miquel Barceló, Cristina Iglesias i Javier Marín per esculpir la façana de la Glòria
- Serà nomenat avui El Govern fitxa el gerent de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona per dirigir la DGAIA
- ‘HollIAwood’
- La Barcelona que es vol moure millor