¿Dones roba? La majoria de peces no es reutilitzen
2
Es llegeix en minuts
EFE

Gran part de la roba donada no arriba a tenir «una segona vida», segons l’organització ecologista Greenpeace, que per demostrar-ho ha col·locat geolocalitzadors a 29 peces dipositades en contenidors municipals i en botigues de Zara i Mango, que ja han viatjat o viatjaran milers de quilòmetres amb un futur incert.

Així, després de quatre mesos de seguiment, només s’ha pogut confirmar la reutilització d’una de les peces, que ha sigut adquirida en una botiga de segona mà a Romania, segons Greenpeace, que, coincidint amb la celebració del Black Friday, en el qual les marques inciten a la compra massiva amb agressius descomptes, busca denunciar el problema que suposa la superproducció de roba i calçat.

De la resta de peces, una part es continua movent i sembla que no ha arribat a la seva última destinació malgrat que ja han recorregut milers de quilòmetres, fins a llocs com Xile, el Pakistan, l’Índia o Togo; i d’altres són en magatzems en polígons industrials d’Espanya o, simplement, «continuen sense donar cap senyal».

Seguiment des d’11 províncies

Els dispositius de localització van ser col·locats al juliol i l’agost en peces (roba i calçat) aptes per a una segona vida, que posteriorment van dipositar en contenidors d’11 províncies espanyoles situats tant a la via pública com en botigues de Zara i Mango, cadenes que col·laboren amb organitzacions com Càritas.

La primera gran sorpresa va ser «descobrir» que en els dos casos les entitats de gestió són les mateixes, segons Greenpeace, que ha apuntat que han localitzat peces procedents dels dos sistemes als Emirats Àrabs Units, que, junt amb el Pakistan, compta amb centres de recepció internacionals de roba ubicats en zones franques per facilitar-ne la reexportació.

Altres peces han sigut localitzades a l’Àfrica, concretament a Egipte, Togo i el Marroc, ha assenyalat l’organització ecologista. Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, el 46% dels tèxtils utilitzats exportats des de la Unió Europea acaben en un país africà, on el 60% és revenut i el 40% restant es rebutja, moltes vegades directament al medi ambient.

Al voltant de la meitat de les peces marcades encara no han sortit d’Espanya, tot i que sí que han canviat una o diverses vegades de lloc, segons Greenpeace, que ha explicat que això es deu al fet que quatre mesos són insuficients per fer un seguiment complet fins a la destinació final de cada article, que pot seguir-se a la web de l’organització ecologista.

Durant el desenvolupament del treball, segons la mateixa font, també han detectat l’existència d’un «circuit irregular» de gestió de residus tèxtils que s’escapen de la gestió autoritzada pels ajuntaments, que tenen la competència de la recollida selectiva de residus.

Cal canviar el sistema

Notícies relacionades

La investigació posa de manifest la necessitat de canviar radicalment el model de producció i consum de roba i evitar caure en falses solucions o pedaços que retardin aquest canvi, ha defensat Greenpeace en un comunicat.

La gestió efectiva de la roba utilitzada perquè no suposi un problema mediambiental i social cada vegada més gran, a la qual les marques de roba estaran obligades a partir del 2025, ha d’estar acompanyada d’una reducció dràstica de la producció, un augment de la durabilitat i la qualitat de les peces, ha advertit. EFE

Temes:

Greenpeace Mango