Els casos de grip, covid i bronquiolitis creixen a Catalunya i marquen l’inici de les onades d’hivern

FREEPIK

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els casos de grip, covid-19 i el virus causant de les bronquiolitis en nens (VRS) han pujat a Catalunya en l’última setmana. Segons assenyala el Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions (SIVIC), tot i que els nivells de transmissió encara són baixos, la tendència ascendent dels tres virus, sobretot de la grip i el VRS, amb més incidència en els menors de 45 anys, indiquen l’inici de les onades epidèmiques de la tardor i l’hivern.

La setmana del 13 al 19 de novembre, s’han diagnosticat 3.501 casos de covid en l’atenció primària, pels 2.909 de la setmana anterior. Els casos detectats es mantenen per sota de qualsevol de les temporades anteriors en el mateix període de l’any. Hi ha 342 pacients ingressats als hospitals amb covid, 28 més que la setmana anterior, i 10 persones a l’uci, 4 més.

Els casos de grip diagnosticats en l’atenció primària sí que es troben una mica per sobre que la temporada anterior, amb 3.144 (2.354 l’any passat, la mateixa setmana).

Quant al virus respiratori sincicial (VRS), s’han diagnosticat 680 casos en l’atenció primària, dels quals 330 en menors d’1 any i 245 en nens de 12 a 24 mesos. La temporada passada la bronquiolitis va ser molt dura i excepcional i, en aquest període de l’any, s’havien diagnosticat 1.610 casos.

Des de Salut, recorden que la vacunació és la millor manera perquè tots els grups de risc es protegeixin davant aquests virus estacionals, propis de la tardor i l’hivern. En aquests grups es troben els més grans de 60 anys, les embarassades o persones amb problemes crònics de salut i altres condicions de risc, així com els professionals sanitaris i sociosanitaris i dels serveis essencials crítics. La vacunació és accessible a tot Catalunya demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP.

Notícies relacionades

La cobertura vacunal per la covid de les persones de més de 80 anys és del 48% i del 33% per al grup de 70-79 anys, mentre que la protecció per la grip en aquests grups d’edat és una mica més alta, amb un 55% i un 40%, respectivament.

Per primera vegada, ha començat una campanya d’immunització dels nadons de fins a sis mesos per protegir-los del VRS. També és el primer any que els nens d’entre 6 mesos i 5 anys i les persones fumadores poden vacunar-se en la campanya de la grip.