Alerta de l’OMS

Els metges criden a la calma i equiparen l’onada d’infeccions a la Xina amb el brot de bronquiolitis del 2022

Els metges criden a la calma i equiparen l’onada d’infeccions a la Xina amb el brot de bronquiolitis del 2022

CCTV

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Xina torna a estar en la ment de tots els responsables sanitaris internacionals. El gegant asiàtic ha informat que està patint una onada de malalties respiratòries i pneumònies, sobretot en nens, i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat informació addicional per saber la naturalesa i extensió del brot. La situació encara és incipient i, davant d’això, els metges espanyols fan una crida a la calma, perquè res sembla indicar que estem davant l’inici d’una nova pandèmia que faci tornar a tremolar el món.

Tot i així, el Ministeri de Sanitat indica que s’està fent un «seguiment actiu diari» de tota la informació referent al brot i es «mantenen actius tots els mecanismes de coordinació tant d’àmbit nacional com internacional».

«Jo no crec que estiguem davant una nova epidèmia, que es pugui convertir en pandèmia»

Quique Bassat, expert en malalties infeccioses

L’increment de les malalties respiratòries a la Xina va començar a mitjans d’octubre i les autoritats del gegant asiàtic ho han atribuït a l’aixecament de les restriccions imposades per la pandèmia de covid, que en el cas de la Xina van estar actives fins al desembre de l’any passat. Així mateix, Pequín ha assenyalat que es tracta de patògens coneguts, com la grip, el virus respiratori sincitial (VRS, principal causa de la bronquiolitis), un bacteri que causa pneumònies en nens i el Sars CoV-2.

El final de les restriccions

A falta que la Xina ofereixi nova informació, a Espanya els especialistes coincideixen que el brot, malgrat que està deixant imatges d’hospitals atapeïts, pot estar causat pel final de les restriccions, que durant tres hiverns han mantingut la població protegida de l’exposició als virus respiratoris.

«Tot i que amb la Xina mai se sap, la meva sensació és que efectivament el brot podria estar associat al final de les mesures de protecció. Es podria deure a l’augment esperable quan comença el fred –de fet, ha començat a partir d’octubre–, més les conseqüències de no haver tingut gaire circulació de virus de la grip i VRS a causa de les restriccions. És una mica el que vam veure a Espanya l’any passat quan es va registrar una supercrisi de VRS», apunta Quique Bassat, pediatre especialitzat en malalties infeccioses de l’ISGlobal.

Efectivament, a Espanya l’hivern passat hi va haver un brot de bronquiolitis en nens que va saturar les urgències de tot Espanya i que els especialistes van atribuir al fet que els dos anys anteriors, a causa de les limitacions i la mascareta, no hi va haver pràcticament circulació de virus diferents de la covid, cosa que va provocar que els nens no tinguessin immunitat adquirida.

La vigilància

Notícies relacionades

Bassat assenyala que el fonamental del nou episodi a la Xina és «que s’ha detectat i és conseqüència que el sistema de vigilància està funcionant». A més, apunta, les autoritats xineses estan sent «transparents» perquè han informat del brot a iniciativa pròpia. «Jo no crec que estiguem davant una nova epidèmia, que es pugui convertir en pandèmia. Si aquest fos el cas, des del primer cas estrany s’hauria aixecat el senyal d’alarma, és una de les conseqüències que ha quedat de la pandèmia de covid», afegeix.

Al seu torn, l’epidemiòleg Joan Caylà indica que a la Xina poden estar coincidint «diverses etiologies» de virus però, de moment, descarta que hi hagi una «preocupació» excessiva a Espanya perquè l’alarma ha saltat fa poques hores. En aquest escenari, reclama al Govern que «presti atenció a les novetats que de ben segur que es produiran i actuï en conseqüència». Així mateix, posa l’accent en què el més «urgent» ara a Espanya és millorar la cobertura vacunal de grip i covid, perquè és baixa, i el coronavirus encara causa estralls i «ho estem oblidant».