2
Es llegeix en minuts

Protecció Civil ha realitzat aquest dimecres, a les 11 hores, un simulacre de risc químic en 16 municipis catalans del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental que ha agafat per sorpresa els més de 430.000 ciutadans que viuen en aquestes zones. «M’ha xocat bastant», «No en tenia ni idea», han dit alguns d’ells després que dels seus mòbils sortís un so (acompanyat d’un missatge informatiu) estrident. Aquesta alerta llançada als telèfons de la població d’aquestes tres comarques ha anat acompanyada de fins a 40 sirenes que han començat a sonar als carrers. En una situació real, haurien rebut les instruccions de confinament.

Un total de 16 municipis i 54 centres educatius participen en una prova per saber com actuar en un hipotètic cas real

A diferència del ciutadà corrent (molts no estaven informats d’aquest simulacre), les escoles estaven més preparades, com així han demostrat els 54 centres educatius (amb 23.000 persones entre alumnes, professorat i personal administratiu) que han participat en la prova. En concret, s’han sumat a aquesta simulacre 10 centres educatius de Cornellà de Llobregat i el Prat de Llobregat, sis escoles de l’Hospitalet de Llobregat i Martorell i cinc de Sant Boi de Llobregat.

La d’aquest dimecres ha sigut l’última de les proves de sirenes que s’efectua aquest any, després de les realitzades al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (20 de setembre) i en diversos municipis de l’Aran, el Bages, el Berguedà, la Selva, el Vallès Oriental i al sector aquest del Vallès Occidental (18 d’octubre). L’objectiu d’aquestes proves és que la ciutadania conegui i recordi el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge de confinament com a mesura general d’autoprotecció en el cas d’accident, així com practicar l’activació d’aquestes sirenes, entre d’altres. Dels tres simulacres realitzats aquest any, aquest és el que ha afectat una xifra més alta de ciutadans.

Perplexitat entre els treballadors

Un dels llocs on més s’ha notat aquest alerta ha sigut a la Zona Franca, on l’avís ha agafat per sorpresa més d’un. «És la segona vegada que presencio un simulacre d’aquest tipus, però avui m’ha agafat per sorpresa perquè no n’havia sigut informat», afirma el Joan Marc, un dels tants treballadors que han estat embolicats en la situació. «Quan m’ha arribat l’alerta al mòbil, sí que he dubtat de què podria ser al no saber res, però tampoc m’he espantat, ja que no és el primer que he viscut», assegura.

Notícies relacionades

La situació també ha generat un ambient carregós que ha provocat malestar entre els vianants. «M’ha arribat l’alerta al mòbil i juntament amb l’alarma ha sigut una mica carregós, ja que hi havia molt soroll», assegura Daniel Berguedà. A més, en molts casos el so s’ha acumulat en llocs de treball on es concentraven diverses persones. «Ens ha agafat a unes quantes persones al mateix lloc, per la qual cosa ens ha començat a sonar l’alerta a tots alhora i ha generat moltíssim xivarri», conclou Berguedà.

Protecció Civil s’ha compromès a crear unes enquestes per valorar les audicions de les sirenes, així com les de les alarmes dels mòbils als territoris afectats per la prova. Aquests sondejos es podran fer a través del mòbil de manera totalment anònima, i permetran saber si les sirenes s’han sentit i des de quins punts.