Tabaquisme

Sanitat finança un segon medicament per deixar de fumar en 25 dies

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri de Sanitat ha decidit finançar un segon fàrmac per deixar de fumar en 25 dies. Es tracta d’un medicament anomenat Recigarum, que actua de manera semblant al fàrmac que es va aprovar al febrer, el Todacitan, que ja han pres molts espanyols per deixar enrere la seva addicció, alguns amb èxit, d’altres no.

El seu principi actiu fonamental també és la citisina, un alcaloide vegetal que s’extreu dels arbres i ha sigut utilitzat durant la Segona Guerra Mundial com a substitut del tabac, així com per tractar malalties com el restrenyiment, l’insomni o la migranya. Té una estructura semblant a la de la nicotina, però impedeix que la nicotina inhalada a través del tabac s’uneixi als receptors, i per això pot alleujar els símptomes d’abstinència i disminuir el desig de fumar.

El tractament també dura 25 dies, com el que es va aprovar al febrer, durant els quals el pacient n’ha de prendre diversos comprimits. En els primers dies es prenen cinc pastilles i en els últims dies, dues, i s’ha de deixar de fumar no més tard del cinquè dia del tractament. Un sol envàs és suficient per fer el tractament complet. I, en cas de fracàs i que no es pugui abandonar el nociu hàbit, el tractament s’ha d’interrompre, tot i que es pot reprendre passats entre dos o tres mesos.

El cost

Segons informa la web del Ministeri de Sanitat, el cost del Recigarum és de 111 euros, però amb la recepta s’hi efectua una rebaixa de, almenys, el 60%, en funció de la renda del pacient. El ministeri precisa, a més, que com que el Recigarum és «genèric» i té la mateixa composició que el Todacitan, no ha hagut de passar per la Comissió de Preus i se n’ha autoritzat el finançament per rebaixar-ne el preu.

Notícies relacionades

El seu cost a les farmàcies serà semblant al del Todacitan, que quan Sanitat va decidir incloure’l en el finançament, hi va haver escassetat d’aquest medicament a causa de la gran demanda. L’interès dels ciutadans estava motivat perquè Espanya no tenia un medicament finançat per deixar de fumar des que, el setembre del 2021, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va ordenar la retirada del Champix del mercat, ja que es va descobrir que tenia compostos cancerígens.

«Ens vam quedar una mica orfes», indica Francisco Rodríguez, representant del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT) a la Xarxa Europea de Prevenció. L’expert aplaudeix que Sanitat hagi decidit finançar un nou fàrmac per «tenir més alternatives terapèutiques» i que els metges puguin elegir «quina s’ajusta millor a cada moment». No obstant, adverteix que el Recigarum «no és una gran novetat» perquè el nou medicament també conté una molècula que es transforma en citisina i té les limitacions de l’altre fàrmac aprovat. Però al seu judici «està bé» disposar de «més coses» per ajudar les persones que vulguin deixar de fumar.