La qualitat de vida a Espanya, a la baixa
1
Es llegeix en minuts
EFE

La qualitat de vida a Espanya va descendir lleugerament el 2022, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que continua assenyalant Navarra, La Rioja i Aragó com les comunitats autònomes amb els nivells més elevats, mentre que les Canàries, Andalusia i Galícia presenten els més baixos.

Navarra, La Rioja i Aragó són les comunitats amb els nivells més elevats, mentre que les Canàries, Andalusia i Galícia presenten els més baixos

L’Indicador Multidimensional de Qualitat de Vida (IMCV), publicat aquest dimarts per l’INE, es va situar l’any passat en 101,44 punts davant els 101,64 del 2021. Aquest descens va estar provocat per les dimensions de governança i drets bàsics, experiència general de la vida, oci i relacions socials, seguretat física i personal i entorn i medi ambient.

Per contra, les de treball, salut, educació i condicions materials de vida van millorar la puntuació respecte a l’any anterior.

L’evolució d’aquest indicador va des dels 100 punts del 2008 –primer any de l’estadística– fins als 101,83 del 2021, amb el 2009 com a any en què es va arribar a la xifra més baixa (99,64) i el 2019 amb la puntuació més gran (102,02).

En aquesta edició de l’IMCV s’han actualitzat totes les dimensions, ja que l’Enquesta de Condicions de Vida del 2022 ha inclòs mòduls addicionals de salut i de qualitat de vida.

Igual com el 2021, la Comunitat Foral de Navarra, La Rioja i Aragó van presentar els nivells més elevats de qualitat de vida i, en el costat contrari, els registres més baixos es van donar a les Canàries, Andalusia i Galícia.

Notícies relacionades

Si s’analitzen les nou dimensions per separat, Navarra va destacar en les dimensions d’oci i relacions socials, entorn i medi ambient i experiència general de la vida.

El País Basc va ressaltar en condicions materials de vida i educació; Aragó, en treball; la Comunitat de Madrid, en salut; Cantàbria, en seguretat física i personal, i la Comunitat Valenciana, en governança i drets bàsics.