El llop es va detectar a les portes de Barcelona

Agents Rurals de la Generalitat

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Ja fa anys que els científics, els agents rurals i els tècnics expertsavisen de la tornada del llop. Tots ells coincideixen que és altament probable que aquest animal s’acabi allotjant i reproduint a Catalunya. De moment, només s’han albiratindividus solitaris i en els últims cinc anys no s’ha detectat cap femella. No obstant, les persones que s’encarreguen de seguir la pista a aquest emblemàtic mamífer són conscients que hi pot haver altres exemplars establerts que passin desapercebuts.

El parc de la Serralada de Marina va detectar un exemplar en el terme de Santa Coloma de Gramenet

El que no s’havia fet públic fins ara és que van prendre imatges d’un exemplar a la comarca del Barcelonès, en el terme municipal de Santa Coloma de Gramenet. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, es va produir a l’hivern de l’any passat (el 2022), quan els treballadors del parc de la Serralada de Marina van comprovar que les càmeres de fototrampeig instal·lades a la zona havien captat aquest llop.

Ara, aquesta dada apareix recollida oficialment en una joia naturalista publicada aquest any. Es tracta d’un extens llibre, de 592 pàgines i quatre quilos i mig de pes, que analitza la situació dels mamífers a Catalunya i Andorra. Ho publica Lynx Edicions i als seus capítols, els experimentats Jordi Ruiz-Olmo i David Camps descriuen amb textos, gràfics, il·lustracions i mapes les espècies de mamífers que viuen en aquest territori i estudien quina és la seva situació (l’actual i la històrica).

Portada del llibre ‘Grans mamífers de Catalunya i Andorra’. /

El Periódico

En un dels mapes que radiografia la situació de llopa Catalunya, es veu un petit quadrat just on confinen les comarques del Barcelonès, Maresme i Vallès. Aquesta marca indica el lloc on es va albirar aquest llop el 2022, a escassos quilòmetres de la ciutat de Barcelona.

¿Com va arribar allà?

Al llarg dels últims anys s’han identificat diversos individus en zones diferents de Catalunya. En el seu moment es van albirar llops a Vall de Núria, al parc natural de l’Alt Pirineu i al Baix Empordà (aquest últim va ser atropellat). En el dia d’avui, no obstant, els agents rurals en monitoritzen quatre d’exemplars. Un es mou per l’Alt Empordà, l’altre per l’Alta Ribagorça, un altre pel Solsonès i l’últim pels voltants del Moianès.

Els experts insisteixen en la importància de no alarmar, ja que el llop no és un animal perillós per a les persones

Llavors, ¿quin és el llop que va arribar a les portes de la gran ciutat? Segons fonts que coneixen al detall el programa de seguiment d’aquest animal, és molt probable que l’individu present en el Moianès fes una incursió fins a la Serralada de Marina, ja que no ha tornat a aparèixer en aquella zona. De tota manera, no hi ha proves genètiques que confirmin al 100% aquesta hipòtesi.

Exemplar de llop ibèric a Castella i Lleó /

Efe

Els llops són animals amb una gran capacitat de dispersió. És habitual que facin grans viatges a la recerca d’aliment i no és estrany que es desplacin quilòmetres i quilòmetres. A diferència de l’os, amb un hàbitat més restringit a les zones de muntanya, el llop pot viure en molts espais presents a Catalunya. Pot aprofitar cultius, zones agroforestals, boscos i petits espais poblats d’arbres amb camp obert. Per tant, es pot adaptar a gran part de la superfície de Catalunya.

A Castella i Lleó, per exemple, tant aprofita terrenys de muntanya com estepes cerealistes. A més, té la capacitat de passar desapercebut, ja que sovint es mou durant la nit. Mentre trobi preses i punts on refugiar-se, pot subsistir en qualsevol d’aquests hàbitats.

Notícies relacionades

Aquesta dada d’un llop tan pròxim a Barcelona no és un motiu de preocupació, assenyalen les fonts consultades per aquest diari. Al contrari, simplement s’afegeix a les altres citacions d’aquest animal. El que encara cal veure és quant temps requeriran els llops per acabar reproduint-se i instal·lant-se defintivamente a Catalunya.

Els atacs d’aquest carnívor a les persones són molt improbables. No obstant, sí que hi ha un risc per als ramats de cabres i ovelles en extensiu. Per evitar aquestes conseqüències i prevenir un conflicte social, el Govern ha activat aquesta setmana un grup de treball per abordar la presència del llop.