Mínim històric

Els embassaments baixen fins al 19% per primera vegada: ¿es declararà l’emergència?

Els embassaments baixen fins al 19% per primera vegada: ¿es declararà l’emergència?

DAVID APARICIO

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La primavera va ser seca, l’estiu també i el que portem de tardor, fins ara, tampoc està sent més plujós de l’habitual. Per tant, els embassaments, tot i que a menys ritme del que ho feien durant els calorosos dies estiuencs, han continuat perdent existències d’aigua a Catalunya. És cert que, amb les actuals temperatures i a fi de la campanya de reg, l’evaporació i el consum d’aigua no és tan elevat com ho va ser en els mesos anteriors.

Amb tot, ara com ara, i per primera vegada en aquesta sequera (tampoc va arribar a passar durant el 2008), els embassaments s’han situat de mitjana per sota del 20% de les reserves. En concret, segons l’última dada actualitzada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), estan al 19,98% del seu volum.

En la sequera del 2008, es va descendir fins al 21%, però mai s’havia arribat a una xifra tan baixa com l’actual. A la primavera, el Govern va decretar l’entrada en fase d’excepcionalitat al març, amb els pantans aproximadament al 26%. Després, les reserves van baixar i es van acostar al 22%. Però les pluges de finals de maig i principis de juny van donar un petit respir als embassaments catalans.

¿Emergència, quan?

Notícies relacionades

Tanmateix, durant el mes de juliol la situació va empitjorar de nou i els pantans van perdre pistonada una altra vegada. El mal estat dels embassaments catalans, una de les principals fonts d’aigua tant per a la indústria com per a la ciutadania, ha obligat la Generalitat a declarar la situació d’excepcionalitat en la gran majoria de comunitats i a aplicar restriccions en l’ús d’aigua en diferents sectors.

La capacitat dels embassaments de les conques internes és dispar. Van des dels 3,74 hm3 del pantà de Foix, a Castellet i la Gornal, fins als 233 hm3 que caben a Susqueda. En aquest gràfic es relaciona cada embassament amb el seu volum màxim.