Seguretat de l’Estat

Interior reforça la vigilància antiterrorista de 34 ambaixades a Espanya

Interior reforça la vigilància antiterrorista de 34 ambaixades a Espanya

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Protegir l’ambaixada i els consolats d’Israel, però també les legacions de Turquia, el Líban, Jordània i la representació de Palestina, i reforçar les mesures de seguretat entorn de sinagogues i edificis educatius o centres culturals israelians, així com oficines i seus d’interès econòmic d’aquests cinc països són objectius principals de l’increment de mesures de seguretat ordenat per Interior després d’avaluar l’estat de l’amenaça terrorista a Espanya.

Les seus i els interessos d’aquests cinc països són en el focus principal d’atenció de les Forces de Seguretat de l’Estat des d’aquest dimarts. Però hi ha més punts d’atenció. Una circular de la Secretaria d’Estat de Seguretat enviada a tots els comandaments policials –a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO– inclou no només les legacions diplomàtiques de l’Orient Mitjà, sinó també les dels Estats Units, el Regne Unit i les dels 27 països membres de la UE. D’aquest grup de seus diplomàtiques esmentat, es demana especial vigilància per a les de França, Dinamarca i Suècia.

Els tres països, per successos recents relacionats amb la immigració musulmana, són considerats objectius prioritaris de possibles atacs terroristes no només a Espanya, sinó també per la resta de les policies d’Europa.

L’ordre del secretari d’Estat, Rafael Pérez, sol·licita aquest dimecres als caps de les Forces de Seguretat que extremin la «prevenció, protecció i resposta», després de la reunió setmanal mantinguda ahir pel ministre Fernando Grande-Marlaska amb ell i amb caps policials de tots els cossos d’Espanya i representants del CNI, el Departament de Seguretat Nacional i el Centre d’Intel·ligència de les Forces Armades. En aquesta reunió es van decidir aquestes mesures, que eleven la vigilància, però, no, de moment, el nivell 4 –o de «risc alt»– d’alerta antiterrorista, en el qual està Espanya des de l’acumulació d’atemptats a França, Tunísia, Kuwait i Somàlia del 2015.

Autoprotecció

La nova instrucció demana també a policies nacionals, guàrdies civils, mossos, ‘ertzaines’, policies forals i agents municipals, així com a treballadors de seguretat privada, que extremin, les «recomanacions d’autoprotecció» que ja tenen impartides d’altres ocasions per prevenir atemptats.

Són les mateixes mesures que s’activen en esdeveniments extraordinaris, com les cimeres internacionals, i que ja va recollir una vegada la Secretaria d’Estat en una instrucció emesa el juny del 2017, així com en el Pla de Prevenció, Protecció i Resposta Antiterrorista del febrer del 2022.

Les instruccions que s’imparteixen ara, amb la guerra entre Israel i Hamàs, remarquen com a moments de perill d’atac terrorista tots els que aporten les dates destacades dels calendaris religiosos, dies de descans o de celebració nacional espanyola o dels països esmentats.

Notícies relacionades

Les mesures inclouen especial atenció a les vies d’entrada i de sortida a grans aforaments –espectacles, centres de transport...– i vigilància de paquets sospitosos a espais públics. El conjunt d’instruccions insta al manteniment del contacte constant de cada agent amb el reforç a les unitats policials, així com condicionament i increment d’armament, vestimentes i altres elements d’autoprotecció d’acord amb l’actual amenaça.

L’actual conjunt de mesures no suposa l’anul·lació de lliurances d’agents de les Forces de Seguretat, ni estableix data de moment per al final d’aquest increment de la seguretat.