Cop al supremacisme blanc violent

Operació policial contra el grup neonazi Combat 18 a Catalunya i altres punts d’Espanya

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els Mossos d’Esquadra i la PoliciaNacional estan portant a terme des de primera hora del matí a Catalunya i altres punts d’Espanya una operació contra el grup neonazi Combat 18, vinculat amb el supremacisme blanc violent a Europa. De moment el dispositiu policial, que compta amb suport de l’Europol, ha efectuat 14 entrades i registres en diverses províncies, amb un balanç provisional de tres detencions, si bé aquesta última dada està subjecta a variació, ja que l’operació segueix en marxa.

Fonts policials informen a EL PERIÓDICO que aquest operatiu s’ha muntat perseguint delictes de pertinença a organització criminal i altres associats. Instrueix el cas el Jutjat d’Instrucció 3 de Manresa.

L’epicentre de l’operació es porta a terme a Catalunya, on s’han produït un total de 10 entrades a les localitats de Barcelona, Navarcles, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sentmenat, Lloret de Mar (Girona) i Mollerussa (Lleida).

Fora de Catalunya s’han produït quatre entrades per part de la policia a Màlaga, Lugo, Arganda del Rey (Madrid) i Talavera de la Reina (Toledo). Preveient una especial perillositat dels membres de l’organització, en alguns dels registres efectuats han hagut de participar forces d’elit de la policia: els GEI dels Mossos a les entrades de Barcelona i àrea metropolitana, i els GOES de la Policíoa Nacional a la de Lugo.

Fonts pròximes a les operacions detallen que en els registres s’està intervenint abundant material de marxandatge de l’organització, manuals, propaganda xenòfoba i racista, així com armes blanques.

Senyals a Espanya

L’operatiu d’aquest dimarts s’emmarca en una investigació més general contra grups radicals i bandes violentes del supremacisme blanc, molt actives al nord d’Europa, i la influència de les quals es va estenent cap al sud.

Els Mossos seguien el rastre d’aquesta onada europea des que va començar a donar senyals de la seva presència en presons de Catalunya, fa ja dos anys, on es va detectar una tasca de radicalització i proselitisme mafiós d’estrangers condemnats per altres delictes.

A més dels GEI, el dispositiu policial a Catalunya, que s’ha activat cap a les sis del matí, està integrat per agents de la Comissaria General d’Informació, la BRIMO, l’ARRO i la Unitat Canina.

El grup neonazi Combat 18, que agafa la xifra 18 del seu nom la primera i la vuitena lletra de l’alfabet –A d’‘Adolf’ i H de ‘Hitler’–, es va originar al Regne Unit el 1992 tot i que posteriorment es va estendre per diversos països, entre els quals Alemanya, on va ser prohibit el 2020 per la seva perillositat.

Notícies relacionades

Des de la seva fundació, Combat 18 s’ha significat per les seves crides a exercir la violència contra immigrants, minories ètniques i persones d’esquerres o vinculades al moviment LGTBI.

El seu logo és una calavera que deriva de la utilitzada per la tercera divisió Panzer de les Waffen-SS.