Feminicidi

Sandra, de 41 anys, víctima mortal número 50 per un cas de violència masclista en què hi ha un regidor del PP imputat

La dona va ser atropellada mortalment dijous passat pel cotxe que conduïa el seu marit i deixa dos fills menors d’edat

Sandra, de 41 anys, víctima mortal número 50 per un cas de violència masclista en què hi ha un regidor del PP imputat

EFE

4
Es llegeix en minuts

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat l’assassinat de la víctima número 50 per presumpta violència de gènere des de començament d’any a Espanya. Es tracta de Sandra,una dona de 41 anys i de nacionalitat boliviana, que va ser atropellada dijous passat a la localitat toledana de Santo Domingo-Caudilla, en concret a la pedania de Val de Santo Domingo. Al cotxe també hi anava de copilot Iván Merchán Villa, el llavors regidor del PP de l’Ajuntament d’Alcabón, que va presentar la seva dimissió aquest diumenge.

Tant el marit de la víctima, de 46 anys i nacionalitat espanyola, com l’exregidor popular, van comparèixer aquest diumenge davant la jutge al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Torrijos que, segons recull Europa Press, després de prendre’ls declaració va decretar per a tots dos presó provisional comunicada i sense fiança.

Havien discutit poc abans

Fonts del servei d’emergències 112 de Castella-la Manxa van informar l’Agència Efe que a les 21.59 hores de dijous, el 112 va rebre una trucada en què s’alertava que hi havia una persona morta a la carretera. Tot i que al principi semblava que la mort es devia a causes naturals, els serveis sanitaris que s’hi van desplaçar van advertir de la possibilitat que hagués sigut un atropellament.

Per això, la Guàrdia Civil va anar a l’altura del quilòmetre 1 de la carretera TO-1231, al terme municipal de Santo Domingo-Caudilla, on van trobar el marit de la víctima, que va confessar als agents que poc abans havia discutit amb la seva dona. Va ser llavors quan el van detenir per un suposat delicte d’homicidi imprudent i un delicte contra la seguretat viària.

Una vegada conclosa la investigació preliminar, aquest diumenge es va aixecar el secret de sumari. Els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat van confirmar la naturalesa masclista del crim. Va ser en aquell moment quan el regidor Merchán Villa dimitia del seu lloc a l’Ajuntament d’Alcabón.

Poc després, l’alcalde emetia un comunicat oficial en què assegurava que l’entitat local entenia i respectava la seva decisió. «Li mostrem tot el nostre suport i li brindem tota l’ajuda que necessiti», deia el missatge, que ja han esborrat. Al seu lloc, durant el matí de dilluns, n’ha publicat un de nou amb què «vol deixar molt clar el seu total rebuig i la seva repulsa més absoluta davant qualsevol cas de violència de gènere».

«Després de la mort de Sandra, una de les nostres veïnes, des del primer moment, aquest ajuntament ha mostrat un compromís total amb la família de la morta, a la qual s’està ajudant en tot el que necessiten», escriu l’alcalde. Així mateix, aclareix que el comunicat emès diumenge, 1 d’octubre, «es va produir unes hores abans de tenir coneixement de la decisió del jutge de decretar presó provisional per un presumpte delicte d’encobriment».

Per tot, ha convocat un minut de silenci conjunt amb l’Ajuntament de Val de Santo Domingo-Caudilla, on es llegirà un manifest, aquest dimarts 3 d’octubre.

Dos orfes

Notícies relacionades

Amb la mort de Sandra s’eleven a 50 el nombre de dones assassinades per les seves parelles o exparelles des de començament d’any a Espanya. Des que existeixen registres oficials, el 2003, s’han produït 1.234 assassinats per violència masclista al país. La dona deixa a més dos fills menors d’edat, que ja han rebut assistència psicològica, per la qual cosa el nombre de menors orfes per violència de gènere a Espanya ascendeix a 50 el 2023 i a 427 des del 2013.

«El més greu no és que estiguem davant una situació insostenible; el pitjor és que avui es qüestiona més que mai la violència de gènere, que no només la pateixen les que desgraciadament són brutalment assassinades. Parlem de dones que pateixen violència física, violència psíquica, xantatge econòmic, agressions sexuals, dones a qui es reté per la força utilitzant els seus fills, dones que pateixen desigualtat en l’àmbit laboral... Negar tot això és cruel i indecent», afirmava la consellera d’Igualtat de Castella-la Manxa, Sara Simón, al conèixer la notícia. L’executiu es personarà com a acusació personal.

El 016 atén les víctimes de totes les violències contra les dones. És un telèfon gratuït i confidencial que dona servei en 53 idiomes i no deixa rastre en la factura. També s’ofereix informació a través del correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i assessorament i atenció psicosocial mitjançant el número de WhatsApp 600.000.016. A més, els menors poden dirigir-se al telèfon d’ANAR  900.202.010.

Les víctimes de maltractament sordes, amb discapacitat auditiva, cegues o sordcegues poden trucar al 016 amb 900.116.016, SVisual, ALBA, Telesor, ATENPRO i l’app PorMí. Tots els recursos contra la violència de gènere.