Violència sexual a la feina

L’excònsol del Pakistan investigat per assetjament sexual eludeix la justícia espanyola

L’excònsol del Pakistan investigat per assetjament sexual eludeix la justícia espanyola
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’excònsol del Pakistan a BarcelonaMirza Salman Baigsegueix sense presentar-se davant la justícia a Catalunya un any després que una empleada de la seva delegació diplomàtica el denunciés per un delicte d’assetjament sexual. Salman Baig va abandonar Espanya cap al seu paísabans de prestar declaració davant la jutge de la capital catalana que l’està investigant. Malgrat que ha sigut citat en dues ocasions perquè presti declaració, no s’ha presentat en cap d’aquestes, segons apunten fonts del cas. «Ell afirma que al Pakistan no el deixen sortir, però no n’aporta ni una prova», es queixa Gemma Nicolás, advocada de la víctima, que veu en aquest cas una situació de «flagrant impunitat».

L’agost del 2022, una empleada del Consolat del Pakistan va denunciar als Mosssos d’Esquadra i a EL PERIÓDICO que el seu cap i cònsol a Barcelona l’assetjava sexualment. Segons la denunciant, utilitzava les xarxes socials per pressionar-la i va arribar a intentar forçar-la a l’habitació d’un hotel l’abril del 2022. El nou cònsol, que havia arribat pocs mesos abans procedent d’Austràlia, va ser cessat del seu càrrec de forma immediata i va partir al Pakistan, on se li va practicar una investigació interna. En tot moment va negar els fets i va mostrar el seu desig d’explicar la seva versió davant els jutges de Barcelona, però fins ara no ho ha fet.

Un any després que esclatés el cas, Mirza Salman Baig segueix al Pakistan. A través del seu lletrat, l’han citat fins en dues ocasions perquè doni la seva versió dels fets. «Sempre apareixia el seu advocat dient que l’excònsol no podia venir a Barcelona, que ell té moltes ganes de declarar i que es demostri la seva innocència, però que el seu país no el deixa venir», assegura Nicolás. L’advocada de l’acusació particular ja ha demanat que Baig mostri alguna documentació que acrediti aquest impediment. De moment no hi ha hagut resposta.

Un hotel a Islamabad

Fonts consultades per aquest diari apunten que el Jutjat d’Instrucció número 2 de Barcelona, que tramita la denúncia, està estudiant el mecanisme perquè Salman declari. Recentment, un advocat va facilitar l’adreça d’un hotel a Islamabad, capital del Pakistan, on podria trobar-se l’excònsol.

El problema és que els Mossos no tenen competències en aquest país asiàtic i les indagacions hauria de fer-les la policia pakistanesa per, posteriorment, organitzar el dispositiu per procedir al seu interrogatori. Per ara, només la víctima, que va ser acomiadada del consolat, ha declarat davant la jutge i ha ratificat la seva versió.

Possible arxiu del cas

Notícies relacionades

L’acusació també assenyala que l’Estat espanyol no té cap conveni de col·laboració amb la policia del Pakistan, per la qual cosa dona per fet que el cas acaba arxivant-se. «És un clar cas en què es demostra la impunitat d’aquest tipus de delictes», insisteix Nicolás. Fins ara, tampoc s’ha tramitat cap ordre de recerca i captura. La jutge haurà de decidir què fa si, al final, és impossible interrogar-lo

La víctima va elevar el cas primer a l’ambaixador del Pakistan a Espanya i posteriorment el va denunciar a la justícia espanyola. L’acusa d’un delicte d’assetjament sexual en l’àmbit laboral, un delicte d’assetjament sexual amb violència i un altre delicte d’agressió sexual continuat. Segons el relat de la dona, el ja excònsol l’assetjava de forma continuada a través de missatges a les xarxes socials i en una ocasió va intentar forçar-la en un hotel de Barcelona. Quan al seu dia Baig va ser preguntat per aquest diari, va assegurar que estava disposat a demostrar la seva innocència i va negar totes les acusacions: «Vaig ser víctima de xantatge perquè la vaig voler acomiadar», va afirmar llavors.