Dispositiu a la ‘narcovia’

Control sorpresa a l’AP-7: els Mossos proven un escàner per detectar droga en camions

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra, en una operació conjunta amb el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, ha activat aquest dijous a les tres de la tarda un control antidroga per a camions que circulen per l’AP-7.  Es tracta d’un dispositiu sense precedents perquè compta amb un escàner capaç de comprovar el contingut dels vehicles de càrrega. Aquesta autopista s’ha convertit en una ‘narcovia’, l’itinerari que utilitzen les organitzacions criminals per traslladar l’haixix del Marroc o la marihuana d’Espanya a la resta d’Europa. 

Els agents han muntat un control sorpresa a Martorell en el qual han utilitzat l’únic dispositiu d’aquest tipus que hi ha a Espanya

Els cossos de seguretat no disposen d’un escàner que permeti analitzar la càrrega de camions de gran tonatge. Només hi ha un instrument com aquest. És propietat de l’Agència Tributària i s’utilitza per inspeccionar els camions que surten del port de Barcelona. El dispositiu d’aquest dijous ha consistit, de manera pionera, a traslladar aquest escàner a l’autopista i portar a terme un control aleatori de camions. 

El control s’ha ubicat a l’antic peatge de Martorell perquè era necessari comptar amb la màxima amplitud possible per poder retirar els camions de la circulació sense causar estralls en la fluïdesa del trànsit. Està previst que l’operació antidroga s’allargui unes dues hores. En funció del resultat, s’optarà en el futur per repetir-lo, expliquen fonts policials. 

Les investigacions saben que l’autopista és la via que utilitzen els traficants per moure la droga per Europa. Però sense controls fronterers, ni tampoc disponibilitat d’eines que permetin registrar de manera àgil la càrrega –com passa amb l’escàner d’aquest dijous–, s’efectuen pocs controls d’aquest tipus a l’AP-7. 

La droga que oculten els camions no està a la vista, acostuma a viatjar oculta entre productes legals. I una inspecció rigorosa d’un remolc, que pot ser de grans dimensions, requereix moltes hores als agents.

Notícies relacionades

No hi ha estadístiques precises de la quantitat de droga que diàriament es trasllada a través de l’AP-7 a la resta del continent. Al tractar-se d’una activitat clandestina no resulta fàcil esbrinar-ho. Però recentment, el responsable de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Granja, remarcava que actualment a Espanya hi ha més producció de marihuana que mai i també més demanda europea que mai, «i és evident que tota aquesta droga no es consumeix a Catalunya. La major part va cap a Europa, i la seva sortida és l’AP-7».

Tal és la concentració de marihuana a l’AP-7 que per a una empresa com Endesa, la principal distribuïdora d’electricitat a Catalunya –que compta amb una tecnologia capaç de reconèixer a partir de les xifres de frau on hi ha una plantació ‘indoor’ de cànnabis– les organitzacions criminals ja no troben espai per instal·lar més vivers a prop d’aquesta via ràpida i això ha provocat que comencin a aparèixer plantacions en altres zones del territori.