Assetjament

Espanya apressa a aprovar normes europees d’IA per evitar casos com el d’Almendralejo

Espanya apressa a aprovar normes europees d’IA per evitar casos com el d’Almendralejo
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern considera «urgent» aprovar el nou reglament sobre intel·ligència artificial (IA) en el qual treballa la Unió Europea per abordar els riscos d’aquesta tecnologia, que contribuiria a evitar casos com el de les fotos manipulades a Almendralejo (Badajoz).

«Aquests dies al nostre país hi ha una gran inquietud respecte al tema de la intel·ligència artificial [...] i per això em sembla fonamental que aprovem aquest reglament, perquè justament garanteix, entre altres elements, que hi hagi una marca d’aigua en imatges que hagin sigut manipulades amb ús de la intel·ligència artificial», va dir la vicepresidenta primera i responsable de Transformació Digital en funcions, Nadia Calviño.

Cas d’Almendralejo

Calviño es va referir així sense esmentar-ho explícitament al cas ocorregut aquesta setmana a Almendralejo (Badajoz), on fotos d’unes adolescents van ser manipulades amb intel·ligència artificial per fer-les aparèixer despullades i després distribuïdes a les xarxes, tal com han denunciat les mares de les menors.

Durant una compareixença per explicar les prioritats de la presidència espanyola a l’àrea digital davant la comissió d’Indústria del Parlament Europeu, la vicepresidenta espanyola va defensar que el reglament d’intel·ligència artificial que negocia la UE podria resoldre aquest tipus de situacions i va assegurar que Espanya desitja aprovar-lo durant la seva presidència rotatòria de la UE, que acaba el 31 de desembre.

Estàndard mundial

En aquest sentit, va assenyalar que el Consell (els estats membre) ja va acordar la seva posició i el Parlament Europeu s’ha mostrat disposat a accelerar les reunions tècniques i les negociacions entre aquestes dues institucions i la Comissió Europea; i va assegurar que el Govern està en «contacte constant» amb l’Eurocambra sobre la qüestió.

«La UE ha de ser la primera jurisdicció del món amb un règim legal en matèria d’intel·ligència artificial que, igual com el que va passar amb el reglament general de protecció de dades, es converteixi en l’estàndard mundial en la matèria, garantint així que aquesta nova tecnologia respon als drets fonamentals europeus», va considerar Calviño.

«Tremendament urgent»

La vicepresidenta espanyola va insistir que és «tremendament urgent» tenir un marc normatiu adequat a nivell europeu per garantir que no es materialitzen els riscos que comporten aquestes noves tecnologies, però «amb un enfocament regulador equilibrat que també impulsi la innovació i el desplegament d’aquestes noves tecnologies», que poden tenir un «impacte positiu» sobre la productivitat i el creixement.

En aquest esforç per tirar endavant les negociacions, Calviño mantindrà una reunió amb els responsables parlamentaris d’aquest dossier després de la compareixença parlamentària, segons va indicar durant l’audiència en la qual també va participar el ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez.

Identitat digital

Notícies relacionades

Més enllà de la intel·ligència artificial, Calviño va destacar també els esforços de la presidència espanyola respecte a la normativa de ciberresiliència, que vol tancar «al més aviat possible» amb el Parlament Europeu, i el reglament sobre infraestructura Gigabit, sobre el qual desitja tenir el mandat dels Vint-i-set abans que acabi l’any i fins i tot, si és possible, iniciar les converses amb els eurodiputats.

De la mateixa manera, va mostrar la seva confiança a «tancar l’expedient» del reglament d’identitat digital europea sota presidència espanyola, així com a rebre un mandat per poder negociar amb l’Eurocambra el reglament d’interoperabilitat i el paquet de ciberseguretat.