L’Escolania de Montserrat estrena el seu cor amb veus femenines

Abadia de Montserrat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Escolania de Montserrat arrenca un curs històric, marcat per la incorporació, per primera vegada en els més de 700 anys d’història del monestir, de veus femenines. La primera actuació d’aquest nou cor mixt serà a les 12.00 hores d’aquest dilluns a la basílica de Montserrat i es podrà seguir en directe per Montserrat TV (https://abadiamontserrat.cat/TV). La primera peça que cantaran escolanes i escolans serà el ‘Magnificat’.

La Schola Cantorum, formada per 28 nois i noies, començarà el cap de setmana del 23-24 de setembre, les seves actuacions mensuals

El cor mixt, de nova creació, es diu Schola Cantorum i està format per 28 nois i noies d’entre 17 i 24 anys. No és el cor principal de l’Escolania –format només per nens d’entre 9 i 14 anys–, però els seus membres són considerats igualment escolanes i escolans, aniran vestits amb saia i roquet i quedaran inscrits en el llibre oficial de vesticions.

De fet, abans de l’actuació d’aquest diumenge, tindrà lloc l’acte de vestició tant dels escolanets tradicionals com dels joves del cor mixt. Un acte que presidirà excepcionalment l’abat Manel Gasch.

La creació d’aquest segon cor permetrà que el cor d’escolanets tingui un descans un cap de setmana al mes, perquè els nens que es formen al monestir puguin passar més temps amb les seves famílies. Aquell cap de setmana, aquest segon cor substituirà els escolanets en tots els actes litúrgics en els que aquests solen participar els dissabtes i diumenge, el cant del ‘Salve Regina’ i el ‘Virolai’, l’ofici de vigílies de dissabte i la missa conventual de diumenge.

Després de l’actuació d’aquest dilluns, la Schola Cantorum de l’Escolania, dirigida per Pau Jorquera, subdirector musical de l’Escolania, començarà el seu servei regular el cap de setmana del 23 i 24 de setembre.

L’agenda dels escolanets

D’altra banda, el cor principal, format per 44 nens, inicia també la seva temporada. Aquest curs incorpora set nens; cinc d’ells de 4t de primària i dos de 6è. Són en Joan, d’Igualada; l’Eloi, de Mataró; en Jaume, de Manresa; en Biel, de Terrassa; l’Isidre i en Bernat, d’Agramunt; i l’Emilio, de Londres.

Aquest any a la seva agenda hi ha 14 concerts, tres gravacions i una col·laboració amb Els Catarres. Tres d’aquests concerts seran a Europa: el 7 d’octubre a Roma, el 14 de desembre a Luxemburg, amb motiu de la clausura de la presidència espanyola de la UE, i el 9 de maig a Montpeller.

Notícies relacionades

La resta de concerts, a territori català, seran al Masnou (29 de setembre), Sant Pere de Ribes (20 d’octubre), Barcelona (Parròquia Sant Pius X, 17 de novembre), Barcelona (Hotel Palace, 20 de desembre), Lleida (Auditori Enric Granados, 22 de desembre), Barcelona (Palau de la Música, 1 de febrer), Bellpuig d’Urgell (1 de març), Sant Cugat del Vallès (19 d’abril), Ascó (3 de maig), Tivenys (7 de juny) i Sant Feliu de Llobregat (21 de juny).

Els nens de l’Escolania de Montserrat cursen estudis al monestir, però poden optar entre anar a casa després de les classes o quedar-se de dilluns a divendres a la residència. El cap de setmana el passen tots a casa seva i acudeixen a Montserrat diumenge per a la missa conventual al matí i l’ofici de vigílies a la tarda.