El menjador de l’escola catalana, el més car de tot Espanya

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El preu del menjador escolar a Catalunyaés el més alt de tot l’Estat, i la majoria de les beques només cobreixen el 70% del cost. Aquestes són dues de les realitats que l’oenagé Fundació Educació i Cooperació (Educo) ha volgut posar sobre la taula aquest dimarts, el dia abans de l’inici del curs escolar per a gairebé un milió d’alumnes catalans.

L’oenagé ha analitzat el sistema de beques de les 17 comunitats autònomes i denuncia que un milió de nens i nenes sense recursos es quedin sense beca a tot Espanya. Per fer visible aquesta situació moltes vegades oculta, l’entitat ha instal·lat un plat gegant a la plaça Universitat, a Barcelona.

Els 6,91 euros diaris del menjador escolar a Catalunya suposen una despesa de més de 1.209,25 euros anuals per nen

«A Catalunya, la majoria de les beques menjador només cobreixen el 70% del cost, i moltes famílies no poden assumir el 30% restant. Els 6,91 euros diaris del menú poden suposar més d’1.209,25 euros anuals per nen. Si només et donen el 70% de la beca, et toca pagar 362 euros anuals per fill, un preu molt alt per a una família amb baixos ingressos, especialment quan els preus dels aliments estan pels núvols», assenyalen des de l’oenagé, els que afegeixen que, des de la seva experiència de més de 10 anys donant beques menjador, moltes vegades les famílies que reben una beca parcial (del 70%) opten per utilitzar el menjador només alguns dies o, fins i tot, no anar-hi i renunciar a la beca».

Des de l’oenagé apunten una altra qüestió no menys important: les famílies que superen per poc el llindar de pobresa no reben cap beca i això dificulta que portin els seus fills o filles al menjador. «Aquestes famílies que han aconseguit sortir de la pobresa, però que encara estan en una situació precària, haurien de rebre, almenys, les beques parcials i així de poder sortir del cercle de la pobresa», afirmen.

L’accés a l’espai de migdia forma part del dret a l’educació i, per tant, hauria de ser gratuït per a tothom

Notícies relacionades

«Des d’Educa considerem que l’accés a l’espai de migdia forma part del dret a l’educació i, per tant, hauria de ser gratuït per a tots els nens i nenes, independentment de la situació econòmica de les seves famílies. No només garanteix un àpat complet i nutritiu al dia, també ofereix l’oportunitat d’aprendre hàbits nutricionals i socials en un entorn segur. Ningú hauria de quedar fora d’aquest espai que garanteix la igualtat d’oportunitats», afegeixen. En aquesta mateixa línia fa anys que es pronuncia l’Affac.

L’entitat presenta també 10 propostes «per a una bona política de beques menjador», entre les que es recullen la necessitat d’uns tràmits més senzills i àgils («lamentablement, la situació de les famílies vulnerables no canvia ràpidament i sol ser la mateixa d’un curs escolar a l’altre: no hauria de ser necessari aportar tota la documentació cada vegada que se sol·licita aquesta ajuda. Si no s’han produït canvis, la renovació de la beca menjador hauria de ser automàtica») i un calendari de tramitació i pagaments adequat a la realitat d’aquestes famílies.