El Govern contracta jardiners per podar la marihuana intervinguda pels Mossos

Mossos d'Esquadra

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Interior ultima la contractació d’una empresa de jardineria perquè els treballadors de la mateixa es facin càrrec de la marihuana que els Mossos d’Esquadra intervenen a Catalunya. Només el 2022, la policia catalana va requisar més de 600.000 plantes i unes 26 tones de cabdells.

La tasca d’aquests jardiners serà desplaçar-se fins al lloc on s’ha produït cada operació policial i fer-se càrrec de podar les plantes i ficar-les en bidons. També hauran de traslladar aquests bidons fins al magatzem de Nou Barris que actuarà com a dipòsit únic de la droga a partir d’aquest mes de setembre.

Tal com ha avançat EL PERIÓDICO, aquesta setmana vinent entrarà en funcionament aquest magatzem de marihuana que estarà ubicat a la comissaria del districte de Nou Barris de Barcelona. Els jardiners assumiran una tasca que fins ara han portat a terme els mateixos agents –la de tallar i traslladar fins a les comissaries les plantes de marihuana–, però la seva feina finalitzarà amb l’entrega dels bidons al dipòsit.

La gestió d’aquest magatzem serà un encàrrec que, atesa la seva delicada naturalesa, recaurà exclusivament en els mateixos Mossos. La comissaria d’aquest districte ha sigut reforçada i destinarà agents a custodiar un magatzem que pot acumular centenars de milers de plantes de marihuana fins que, transcorregut un mes i si no consta ordre judicial en sentit contrari, es pugui procedir a destruir-les.

Aquest servei de jardineria extern i l’entrada en funcionament del magatzem de Nou Barris formen part d’un pla pilot que s’aplicarà únicament a la Regió Policial Metropolitana Nord. Quan es constati que funciona adequadament, remarquen fonts d’Interior, s’estendrà a la resta de regions policials.

El trasllat

En els últims anys, la poda i trasllat de les plantes de marihuana fins a les respectives comissaries ha suposat un problema per a la policia catalana. No únicament perquè les àrees bàsiques no disposen d’un espai prou gran i segur per a tanta marihuana, sinó perquè en ocasions les plantacions, com passa amb els planters de muntanya, estan en llocs de molt difícil accés que en dificulten el trasllat.

Per evitar aquesta càrrega a policies que, en alguns casos, han ascendit entre el bosc vestint pesants uniformes antitrauma, els jutges han accedit recentment a procedir a la destrucció de la marihuana al mateix lloc de la plantació. No obstant, aquesta mesura, que es continuarà prenent, no està exempta de complicacions.

Notícies relacionades

Aquesta setmana, sense anar més lluny, un veí de Tarragona ha pujat a Instagram un vídeo en què apareix eufòric recollint marihuana en una plantació que acaba de ser desarticulada pels Mossos a les muntanyes de Prades. La policia catalana ha qualificat de ‘fake news’ el vídeo perquè insisteix que el cànnabis va ser destruït i que el que el veí s’emporta són plantes que ja no contenen droga. Però altres fonts policials admeten que és molt complicat destruir tots els cabdells que produeix un planter de 4.000 plantes de gairebé dos metres d’altura com el de Prades.

Les imatges del veí carregant plantes enormes i assegurant a les xarxes socials que podrà fumar gratis durant un any, s’ajustin o no a la realitat, han exemplificat de nou el problema de la gestió de la marihuana intervinguda per part dels cossos policials. El dipòsit únic de Nou Barris i el servei extern de jardineria hauran de ser útils per estalviar hores de feina –i disgustos– a policies que podran dedicar-se a altres tasques.