Crisi hídrica

Més de 100 veïns tallen la carretera farts dels talls d’aigua a Cabrera d’Anoia: «És insostenible»

Més de 100 veïns tallen la carretera farts dels talls d’aigua a Cabrera d’Anoia: «És insostenible»

Ariadna Comas / ACN

1
Es llegeix en minuts
ACN

Uns 150 veïns de Cabrera d’Anoia han tallat la C-15 per les restriccions d’aigua que estan patint des del maig i per exigir que s’aportin els recursos necessaris per millorar-ne el subministrament. Al municipi, l’aigua només està disponible des de les 12 del migdia fins a les 5 de la tarda. En algunes llars, la situació es limita a tres hores. Els manifestants han sortit de la plaça de l’ajuntament i el tall s’ha efectuat a les 11.15 hores del matí. El tall de circulació ha durat poc més de mitja hora i s’ha fet en els dos sentits de la marxa.

«A l’hivern haurem d’escalfar l’aigua per dutxar-nos com feien els nostres avis»

Elisabet, veïna

L’alcalde, Juan Manuel Díaz, i altres membres del govern municipal també s’han afegit a la demanda per reclamar a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona que s’impliquin econòmicament en la millora de la xarxa. Amb aquesta acció la plataforma veïnal ha volgut mostrar el seu rebuig d’una situació que diuen «és insostenible». La intenció és continuar fent protestes com la d’aquest diumenge «fins que tinguem aigua a les aixetes durant les suficients hores del dia», diu Iván Saiz, un dels veïns.

Xarxa Ter-Llobregat

En principi, de les aixetes de Cabrera d’Anoia en surt aigua durant cinc hores al dia. Tot i així, a moltes cases només disposen d’aquest recurs durant tres hores. «Fins que no s’omple tot el circuit d’aigua no ens arriba», assegura l’Iván. Una autèntica odissea organitzativa perquè ell i els altres veïns del municipi han hagut d’adaptar els horaris laborals a aquesta franja horària tan limitada.

Notícies relacionades

Una altra preocupació que tenen és l’arribada de l’hivern. Aquestes setmanes han estat remullant-se amb cubs d’aigua, però amb l’entrada dels mesos més freds de l’any hauran d’escalfar l’aigua per dutxar-se. «Com feien els nostres avis», diu Elisabet Carbonell.

Segons l’alcalde de la localitat, Juan Manuel Díaz, la solució passa per la connexió amb la xarxa Ter-Llobregat. «Necessitem una subvenció per fer això, la connexió costa 1,8 MEUR», assegura Díaz. El pressupost anual de Cabrera d’Anoia és d’1,5 milions. Díaz diu que ja han presentat la memòria per optar a aquesta xifra de diners i que estan esperant que sigui aprovada.