Avís de pluges intenses per a avui i demà a Catalunya

ALFONS PUERTAS / OBSERVATORI FABRA (RACAB)

1
Es llegeix en minuts

Després d’una setmana d’onada de calor de rècord, aquest dissabte arriba a Catalunya un canvi de temps que portarà una caiguda brusca de les temperatures i tempestes. El Servei de Meteorologia de Catalunya (Meteocat) ha emès un avís de pluges intenses aquest dissabte i diumenge. Les precipitacions seran intenses, de manera que l’organisme ha qualificat la situació de «perill per acumulació d’aigua». La franja més conflictiva serà la que va des de dissabte a les 20.00 hores fins diumenge a les 20.00 hores.

El responsable d’aquest brusc canvi de temps és la borrasca ‘Betty’, que ja ha sacsejat prèviament amb fortes pluges Irlanda i part del Regne Unit. Segons les prediccions de l’Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet), durant el cap de setmana es podran registrar temperatures fins i tot per sota del que és normal per a l’època, sobretot a les zones de l’interior de Catalunya. El vent, amb component nord, incidirà a l’Empordà, el sud de Tarragona i a cotes altes del Pirineu. A més, es produirà una inestabilització progressiva del temps, amb probabilitat de tempestes localment fortes o molt fortes.

Notícies relacionades

Els xàfecs arribaran al Pirineu i al terç sud a partir de dissabte a la tarda. Seran més probables en zones de muntanya, on seran puntualment forts, però sense descartar que arribin al litoral o que s’estenguin al final del dia a la resta de zones. Així mateix, al llarg de diumenge, els xàfecs i les tempestes podran donar-se a qualsevol punt de Catalunya, probablement amb intensitat forta o molt forta.

Per a diumenge s’espera també una intensificació del vent de component nord, que bufarà fort amb ratxes molt fortes a l’Empordà, el sud de Tarragona i en cotes altes del Pirineu. Aquest episodi de vents forts tindrà continuïtat molt probablement dilluns dia 28.