Investigació policial

Els Mossos busquen més víctimes d’agressions sexuals del fals osteòpata de Lleida en un centre anterior

El fals professional de la salut va estar en un municipi de l’Empordà abans d’instal·lar-se al barri de la Bordeta

El massatgista denunciat per violar veïnes de la Bisbal: «El que passa aquí, es queda aquí»

Els Mossos busquen més víctimes d’agressions sexuals del fals osteòpata de Lleida en un centre anterior

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fals osteòpata investigat per agredir sexualment nou pacients a Lleida treballava sense llicència en un centre de Lleida muntat amb la seva parella. Les sessions amb què atenia les dones transcorrien, segons les fonts consultades per aquest diari que es remeten a les declaracions preses a les víctimes, en un ambient de recolliment i de cert «misticisme» que el presumpte agressor utilitzava per confondre-les. 

Aquesta atmosfera en la qual portava a terme els tocaments sense el consentiment de les dones pot explicar per què només una de les dones es va animar a denunciar els fets. La pacient va acudir a una comissaria dels Mossos d’Esquadra i va denunciar l’osteòpata, un home de 60 anys i de nacionalitat argentina. 

La denúncia la va investigar l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) dels Mossos a Lleida. La primera cosa que van comprovar els agents va ser que no hi havia més denúncies. La d’aquesta dona n’era la primera. Per començar les indagacions, els agents el que van fer va ser identificar i interrogar altres pacients de l’osteòpata. 

Així en van trobar vuit més que van confirmar el relat de la primera denunciant i que a més es van mostrar disposades a denunciar també el que havia viscut cadascuna. Segons les fonts esmentades, en tots els casos l’osteòpata havia acabat fent tocaments en les parts íntimes, en alguns casos eren els pits i en d’altres als genitals, després de massatges progressius que acabaven confonent-les

Els Mossos, després de reunir gairebé una desena de denunciants, van procedir a arrestar-lo, tal com va avançar el diari ‘El Segre’. Però la investigació continua en marxa. Els investigadors saben que l’osteòpata va tenir un altre centre de característiques similars en una població de la província de Girona i estan mirant de contactar amb pacients que va atendre en aquest lloc per preguntar si també elles van rebre tocaments sense consentiment. 

La manera de procedir d’aquest investigat no és nova. En els últims anys han sigut diversos els casos d’osteòpates i fisioterapeutes, alguns sense llicència com en aquest cas de Lleida i un altre també de recent de la Bisbal d’Empordà, que aprofiten el contacte físic a què obliga la professió per acabar abusant de pacients. 

El centre del sospitós està ubicat al barri de la Bordeta de Lleida. Aquí, segons fonts policials, l’investigat exercia l’osteopatia sense cap titulació mèdica.  

Notícies relacionades

El jutjat de Lleida ha deixat en llibertat amb càrrecs l’osteòpata amb les mesures cautelars següents: s’ha de personar periòdicament al jutjat, retirada del passaport i prohibició de sortir del territori i prohibició de contactar amb les víctimes a través de qualsevol via. La investigació judicial el manté com a investigat per la comissió de nou delictes d’agressió sexual.

Amb el context legal anterior a l’aprovació de la llei del ‘només sí és sí’, aquesta mena de delictes serien considerats abusos sexuals, però actualment no hi ha cap distinció entre l’abús sexual i l’agressió sexual.