Preval òmicron

Catalunya ja té gairebé 500 ingressats per covid en hospitals i van a l’alça

Els epidemiòlegs qualifiquen la xifra de «preocupant» al produir-se en ple estiu i criden a protegir la gent gran

Hipertensió: el nou efecte secundari de la covid

Els científics estudien si la nova variant de la Covid podria expandir-se com l’òmicron

Catalunya ja té gairebé 500 ingressats per covid en hospitals i van a l’alça

Francisco Avia / ACN

3
Es llegeix en minuts

El nombre de persones ingressades amb covid-19 en llits convencionals segueix en «tendència ascendent» a Catalunya, amb 489 persones hospitalitzades en plantes convencionals, 36 més que la setmana anterior, segons l’última actualització del Sistema d’Informació per la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (Sivic). A les ucis de tot el territori només hi ha 12 persones. Tot i que les xifres d’ingressats disten molt de moments anteriors de la pandèmia, epidemiòlegs com Joan Caylà precisen a EL PERIÓDICO que «500 ingressats en ple estiu és preocupant».

El perfil del contagiat que continua arribant a les urgències dels hospitals i als centres d’atenció primària (CAP) és el d’una persona gran, amb patologies cròniques, que es descompensa per la barreja de covid-19 i calor, segons confirmen fonts a aquest diari.

Entre el 14 i el 20 d’agost, la incidència del conjunt d’infeccions respiratòries agudes (IRA) ha baixat lleugerament i es manté en nivells de transmissió baixos, amb una taxa de 272 afectats per cada 100.000 habitants.

En total s’han registrat 21.329 casos de l’IRA, tot i que des de la Conselleria de Salut han aclarit que les xifres poden veure’s afectades a la baixa a causa del dia festiu i, quant a la distribució de virus, el SARS-CoV-2 és el més freqüent amb un 30,3% de les mostres seguit del rinovirus (13,6%) i del de la parainfluença (7,6%).

Pel que fa als ingressats en hospitals catalans per covid-19, un 82% de les persones hospitalitzades tenen més de 60 anys i els ingressos en unitats de cures intensives (uci) es mantenen estables, amb 12 persones en llits de crítics per aquesta malaltia.

Si bé no han augmentat les pneumònies en el conjunt de la ciutadania ni els ingressos en uci vinculats a la covid-19, Catalunya ha registrat un increment de les hospitalitzacions convencionals que sobretot afecta persones grans amb més risc de descompensació de patologies basals, tot i que el departament assegura que aquesta pujada té múltiples causes.

Fonts consultades per aquest diari asseguren que hi està havent molts sanitaris contagiats de covid-19 i que també està augmentant molt la transmissió en nens, que per sort no emmalalteixen greument i no requereixen ingrés. Però aquests petits sí que estan arribant a centres com Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) amb febre i tos. Tot i així, els pediatres no es mostren preocupats per la tornada al col·le, ja que, a més que els casos són «molt lleus», la majoria de contagis (sigui quina sigui la variant prevalent) es produeixen en entorns domiciliaris, viatges o trobades familiars, i no a l’escola.

No només això, els pediatres esperen que aquest any hi hagi menys infeccions respiratòries en nens perquè per primera vegada es vacunarà els nadons nascuts aquest any del virus respiratori sincitial (VRS) i de la grip que tenen entre sis mesos i cinc anys.

La variant BA.2.86

Notícies relacionades

La variant òmicron del virus representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades i la variant Eris, que es va detectar per primera vegada a Catalunya el 8 de juny, s’ha detectat en un total de 39 mostres positives fins a l’11 d’agost. Tot i això, Eris no és la variant que més preocupa els epidemiòlegs, sinó la BA.2.86, catalogada de moment com a subllinatge d’òmicron i detectada per primera vegada al món fa tot just cinc dies, el 13 d’agost

La BA.2.86 inclou moltes més mutacions que les seves predecessores, cosa que la converteix en una subvariant d’òmicron molt diferent de les anteriors, si bé les dades encara són escasses. A falta de més informació, els científics asseguren que aquesta variant recorda el «salt» que es va produir a finals del 2021, quan va aparèixer l’òmicron i va desplaçar la delta. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les autoritats sanitàries dels Estats Units van anunciar aquest divendres que estan seguint de prop aquesta nova variant de la Covid-19, tot i que per ara «es desconeix l’impacte potencial de les nombroses mutacions».