Uns 70 municipis de Catalunya es troben en risc molt alt o extrem d’incendi forestal
1
Es llegeix en minuts
ACN

Unes 30 comarques de Catalunya es troben en risc alt o molt alt d’incendi forestal. En l’última actualització, els Agents Rurals fixen el nivell 3 del Pla Alfa en 70 municipis de 13 comarques amb un perill molt alt o extrem d’incendis, eleven a 35 les comarques al nivell 2 amb un perill alt o molt alt, i en deixen 4 al nivell 1, amb un perill alt o moderat. En el cas de les zones amb un nivell màxim, el 3, a partir de la mitjanit de diumenge a dilluns implicarà el tancament d’accessos a parcs naturals. Els que quedaran afectats seran el Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies i la Baronia de Rialb.

Aquests controls d’accessos es porten a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició –el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o una altra per l’activitat humana–, i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

Més efectius

Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Calor intensa fins a mitjans de setmana

Notícies relacionades

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que la dorsal anticiclònica s’ha reforçat sobre la península Ibèrica, i que aquesta configuració ha permès l’entrada d’una irrupció càlida de procedència africana. En punts de ponent, la temperatura màxima és probable que se situï entre els 39°C i els 41°C. Al Pirineu, els valors màxims fregaran els 38°C, i en la resta del territori oscil·larà entre els 35°C i els 38°C.

L’episodi començaria a remetre de cara a divendres de la setmana vinent, malgrat que no es descarta que es pugui allargar.