Transport i sostenibilitat

Trens transfronterers: l’alternativa a l’avió llastada per les traves burocràtiques

Trens transfronterers: l’alternativa a l’avió llastada per les traves burocràtiques

Jon Worth

5
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Reemplaçar vols d’avió per viatges amb tren és una de les millors maneres per reduir la petjada de carboni individual. Europa té la infraestructura necessària, però no els ho posa fàcil als viatgers. Els encreuaments ferroviaris transfronterers deixen molt a desitjar: rutes sense explotar, picabaralles entre països veïns; horaris que obliguen llargues esperes, etcètera. Així ho ha comprovat Jon Worth, consultor d’assumptes europeus i activista, que des de l’estiu del 2022 ha creuat 95 passos ferroviaris transfronterers a tot Europa.

Aquestes accions inclouen coordinar els horaris, compartir les dades per facilitar la compra de bitllets, rebaixar les exigències lingüístiques per al personal, alinear els protocols tècnics i coordinar el manteniment.  

«La Unió Europea s’ha centrat a construir noves línies a l’espera que arribarien els trens. Però en la major part d’Europa no estem utilitzant la infraestructura que tenim», constata Worth. 

Notícies relacionades

«El mercat per si sol no ha funcionat. La Unió hauria d’intervenir amb un pla director de servei que estableixi els serveis desitjats i demani a les empreses quines ofertes tenen per satisfer-lo», afirma Noy. 

Doppelbauer demana compromís polític i un esperit europeu autèntic. Worth dibuixa la perspectiva: una Europa amb trens de llarga distància, connectant amb freqüència regular i horaris coordinats a totes les grans metròpolis.