L’Hospital Clínic de Barcelona recupera la mascareta pel repunt de casos de covid

ACN

2
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Hospital Clínic de Barcelona recuperarà l’ús obligatori de la mascareta després del repunt de casos de coronavirus, segons ha avançat RAC1 i ha confirmat EL PERIÓDICO.

El tapaboques serà obligatori per als pacients i els acompanyants a la zona d’urgències i per a les persones que visitin pacients ingressats fins que la situació epidemiològica es normalitzi.

Així mateix, també serà obligatòria per als professionals que presentin símptomes tot i que siguin lleus, que estiguin en contacte directe amb un cas positiu, que estiguin en contacte amb pacients vulnerables o que estiguin en sales en context de brot.

Per als potencials casos de covid, l’hospital farà un diagnòstic a través d’una prova d’antígens automatitzada, amb lectura al laboratori, i evitarà els tests ràpids de lectura immediata ja que tenen menys rendibilitat diagnòstica.

Protocol després del repunt

La decisió, presa en coordinació amb Salut, ha sigut comunicada a tots els professionals sanitaris aquest divendres al matí amb la intenció d’adoptar un protocol més oportú després de l’augment de casos i l’arribada de les noves variants BA.2.86, que està sent estudiada per veure si es podria estendre com l’òmicron, i Eris. Així mateix, molts hospitals podrien seguir el mateix camí si la situació continua igual o empitjora.

Com va explicar aquesta setmana aquest diari, els avis fràgils,descompensats per la calor i a més positius de covid, són el grup més afectat que està anant a urgències aquest agost.

«[Aquest augment dels contagis a Catalunya] és multicausal: té a veure amb la nova variant, però també amb la retirada de l’alarma, la mascareta, la despreocupació i les concentracions de l’estiu», explicava dijous Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE).

Aquesta mesura també ha sigut adoptada recentment a l’hospital Doctor Peset de València, on fa quatre dies va acordar l’ús obligatori de la mascareta en alguns serveis com urgències, oncologia, la uci o reanimació pel repunt de casos covid i de la xifra de treballadors que han donat positiu aquest mes.

Nova variant, sota vigilància

Notícies relacionades

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avisat recentment que la variant BA.2.86 es pot estendre globalment i provocar un augment de casos. Aquesta es va incorporar «a la categoria de variants sota vigilància a causa de l’altíssim nombre (més de 30) de mutacions del gen Spike que porta», escrivia l’organització en el seu butlletí epidemiològic dedicat a la covid-19.

L’OMS actualment està rastrejant tres variants d’interès (XBB.1.5, XBB.1.16 i EG.5) i set variants estan classificades sota vigilància (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 i XBB.2.3).