Carmen Balfagón, advocada de Daniel Sancho: exmilitant de Vox amb una llarga trajectòria en el PP
3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

La família de Daniel Sancho, autor confés de l’assassinat i l’esquarterament del cirurgià Edwin Arrieta a Tailàndia, ha mogut fitxa en els últims dies veient la tessitura a la qual s’enfronta el jove. En presó preventiva des de dilluns, pesen sobre ell la doble confessió de culpabilitat i la tirallonga de proves incriminatòries. Tant que la policia afirma que té prou evidències per liquidar la investigació en un termini de tres setmanes, en lloc dels gairebé tres mesos que li concedeix la llei. En cas de ser així, el judici podria començar al setembre amb una acusació d’assassinat premeditat, un delicte castigat amb pena de mort. Amb aquesta conjuntura, la família del detingut ha contractat una orquestra d’advocats, repartits entre el país del sud-est asiàtic i Espanya. Una és Carmen Balfagón, exmilitant de Vox i persona de confiança en el Partit Popular durant 20 anys.

Balfagón és una col·laboradora habitual del programa ‘Viva la vida’ de Mediaset, en el qual opina sobre els successos més mediàtics del país. A més, l’última setmana, la també criminòloga ha donat la seva opinió sobre el cas i s’ha mostrat contrària a la versió de les autoritats tailandeses. En concret, defensa que no és possible que Sancho pogués desmembrar sol el cos de la víctima. «Estic segura que estava acompanyat», afirma. Un argument que des d’aquest divendres té un caràcter oficial perquè colidera un dels equips legals de Sancho.

La família ha contractat el despatx Balfagón-Chippirrás perquè col·labori en la defensa del jove de 29 anys. S’uneix, per tant, al bufet que el lletrat català Fernando Oca dirigeix a Tailàndia. Ell i el penalista Khun Anan treballen amb l’objectiu d’evitar que el fill de l’actor Rodolfo Sancho entri a la presó de màxima seguretat de Bangkok. No obstant, la contractació de Balfagón és més sonada per la seva llarga trajectòria en la política espanyola i per ser la criminòloga de referència en el magazín de Telecinco.

Pas fugaç per la formació d’extrema dreta

Balfagón va ocupar càrrecs de responsabilitat en les administracions del PP durant dues dècades. Va ser assessora dels ministres de Foment i Sanitat, així com del secretari d’Estat de Seguretat i del Comissionat per a la catàstrofe del Prestige. L’últim càrrec va ser el de directora general de l’Imserso.

Per suposades diferències en el sistema d’afiliació, a finals del 2018 va deixar el partit per unir-se a Vox com a vicesecretària d’Acció Social. L’etapa a la formació d’ultradreta no va ser tan fructífera: la va abandonar poc abans de la pandèmia de covid perquè, segons va comentar, les seves propostes per elaborar el programa social no van ser escoltades.

Posteriorment, va impulsar una plataforma d’afectats pel coronavirus. Tot i que va expressar que ja no tenia cap vincle polític, va presentar una denúncia contra qui llavors era ministre de Sanitat, Salvador Illa, per la gestió de la crisi sanitària. Amb la malaltia vírica en declivi, la lletrada i criminòloga exerceix com a tal al seu bufet i a la televisió.

Les exclusives són per a Mediaset

Notícies relacionades

Una de les primeres accions que ha portat a terme després de convertir-se en la representant dels Sancho ha sigut tornar als platós. En aquest cas, al de ‘La última noche’, on va deixar anar una bomba. «Sé coses que de moment no puc dir, però aquest tema pot fer un gir important. Hem de treballar en la línia de què parla en Daniel», va assegurar.

També va explicar com es troba l’entorn del detingut. «La família està destrossada, tothom pot imaginar el que això suposa per a una família normal», va manifestar. Amb un ‘chyron’ ben gran d’«exclusiva», per descomptat.