Salut i maternitat

Els Estats Units aproven el primer fàrmac contra la depressió postpart

Els Estats Units aproven el primer fàrmac contra la depressió postpart
1
Es llegeix en minuts
EFE

Les persones que pateixin depressió postpart als Estats Units tindran accés a una píndola específicament per tractar-la. Es tracta del Zurzuvae (o Zuranolana), un nou medicament oral aprovat perl’Agència d’Aliments i Fàrmacs (FDA) estatunidenca.

El fàrmac es consumeix en una dosi diària de 50 mil·ligrams durant dues setmanes, segons explica en un comunicat el regulador. L’agència nord-americana va recordar que, fins ara, «el tractament de la depressió postpart només estava disponible com a injecció intravenosa administrada per un sanitari en determinats centres».

Segons dades del 2018 dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA (CDC, en anglès), una de cada vuit dones que ha donat a llum recentment desenvolupa símptomes de depressió postpart al país. «La depressió postpart és una malaltia seriosa i potencialment mortal que porta les dones a experimentar tristesa, culpa, inutilitat. Fins i tot, en casos severs, a pensar a fer-se mal a si mateixes o als seus fills», va dir en el comunicat la directora de la divisió de Psiquiatria del centre per a l’avaluació de fàrmacs de la FDA, Tiffany Farchione. «Tenir accés a un medicament oral serà una opció beneficiosa per a moltes d’aquestes dones», va concloure.

Eficàcia comprovada

L’eficàcia del medicament es va demostrar en dos estudis aleatoris. Les participants eren dones amb episodis greus de depressió postpart, els símptomes de les quals van començar en el tercer trimestre o fins un mes després de parir. En el primer estudi, les pacients van rebre 50 mil·ligrams de Zurzuvae (la dosi recomanada) i el grup de control, placebo. En el segon, les pacients van rebre un altre producte que equivalia a 40 mil·ligrams de Zurzuvae i, les altres, placebo.

Notícies relacionades

El resultat va concloure que les persones que van consumir el fàrmac van veure una millora significativa dels seus símptomes davant les que només van prendre el placebo. Aquesta millora, va detallar el regulador, es va mantenir quatre setmanes després d’haver conclòs el tractament.

Efectes secundaris

Els efectes secundaris més comuns del fàrmac són marejos, diarrea, somnolència i fatiga, entre d’altres. A més, el medicament inclourà un avís indicant que el seu consum pot afectar la capacitat de conduir i operar maquinària. D’altra banda, pot provocar pensaments i comportaments suïcides, així com causar dany fetal, adverteix la FDA.