Rap & folklore català

Castells ‘fake’ i secretisme: així es va fer el videoclip del raper Travis Scott amb els Castellers de Vilafranca

Castells ‘fake’ i secretisme: així es va fer el videoclip del raper Travis Scott amb els Castellers de Vilafranca
3
Es llegeix en minuts

Va ser el 2 de juliol del 2023 a la Tarraco Arena Plaça, escenari del Concurs de Castells a Tarragona, on es va gravar el videoclip. Els allà presents no van saber qui era l’artista fins a última hora, perquè els contractes de confidencialitat no permetien que transcendís que el raper nord-americà Travis Scott, exparella de Kylie Jenner i membre de l’aristocràcia de la música urbana, viuria una diada castellera amb els Castellers de Vilafranca.

Circus Maximus’, el títol que dona nom a la cançó del clip, s’ha gravat en 17 punts del món, cosa que ha implicat la participació de diferents productores. Una d’elles va ser l’encarregada de posar-se en contacte amb els Verds. El president dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, explica que l’artista va contactar amb ells perquè «havia vist vídeos de castells i volia que sortissin en el seu nou treball». La colla va acceptar el repte. El director volia que hi hagués altres camises, com passa en el Concurs de Castells. Així que també hi van assistir els Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo, els Nois de la Torre i els Castellers de Mediona.

Minuciosa preparació

La preparació no va ser aleatòria. El president dels Castellers de Vilafranca explica que fins a tres vegades el director del vídeo musical va assistir als assajos. La idea inicial era que fessin un castell de 8, però quan va veure que assajaven torres de 9, va preguntar si això seria possible. Des del grup van respondre que sí, tot i que eren conscients que, per poder fer-lo, havien de desplaçar unes 300 camises fins a Tarragona. Van quadrar dates, i el dia 2 es van plantar a la Tarraco Arena Plaza. En tot moment, van deixar molt clar que, com a màxim, podrien repetir el castell dues vegades. «Inicialment, ens van demanar si ho podíem fer en diverses ocasions per gravar els plans, però els vam dir que no era possible».

Al primer intent no van aconseguir pujar-lo sencer: ho van fer fins on el director va comentar que n’hi havia prou. La segona vegada sí que el van descarregar. Al videoclip s’observa com Travis Scott forma part de l’estructura. Les camises són verdes, però porten el logotip de l’artista. Scott no va pujar en cap moment al 4 de 9 amb folre. Va fer un castell de 5, concretament el 4 de 5, perquè poguessin gravar aquestes imatges. «Vam haver d’explicar-li com ho havia de fer, i la veritat és que s’ho va passar molt bé», afirma Mata.

El (fals) salt de l’enxaneta

I de fet, entre tot el que s’ha filtrat, també es veu com l’enxaneta salta per sortir d’un forat que tenen sobre els seus caps. Que ningú s’espanti perquè tampoc va saltar d’un 4 de 9 amb folre. Allò es va gravar fent un pom de dalt a terra, amb els dosos arran de terra, i pujant l’acotxador i l’enxaneta.

Notícies relacionades

Amb tot, els de Vilafranca es mostren molt satisfets, perquè asseguren que patien per la mobilització que havien de portar a terme, i finalment el grup va respondre molt bé. El president creu, també, que «és una manera diferent de practicar l’activitat», i reconeix «que no van dir qui era fins que van arribar a la plaça i el van veure». Considera que això, segurament, va generar curiositat entre els integrants del grup, cosa que va jugar a favor a l’hora de moure les camises, que, per cert, venien de fer, just el dia anterior, al Pla de la Seu, «una actuació important» per a la colla.

Travis Scott compta amb més de 50 milions de seguidors a les seves xarxes socials, i a Youtube els seus videoclips també reuneixen milions de visualitzacions. El videoclip, considera Mata, «servirà per projectar la imatge dels castells arreu del món, ja que tindrà milions de visualitzacions». De fet, creuen que pot ser «el vídeo casteller més vist» de la història. Aquests dies, el videoclip s’està presentant en cines. Més endavant tindrà lloc l’estrena a totes les plataformes: serà llavors quan els Castellers de Vilafranca portaran la seva distinció fins al gran aparador global.