Cinc coses que pots fer a casa per no contribuir a la crisi de la biodiversitat
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La pèrdua de la biodiversitat l’ha provocat l’espècie humana, i precisament per aquesta raó, està en mans dels governs. Tant en la cimera de Mont-real com al Parlament Europeu, mitjançant la llei de restauració de la natura, s’han activat lleis per protegir els hàbitats i evitar la desaparició de més espècies. No obstant, hi ha ciutadans que de manera personal volen actuar per no contribuir a aquesta crisi. Aquí us deixem algunes idees.

Balcons verds

Entitats en defensa del medi ambient proposen cada any sembrar plantes nutrícies. O sigui, aquestes que faciliten la pol·linització de les papallones o altres insectes pol·linitzadors. El més sostenible és triar flora mediterrània, per lluitar també contra la sequera: per exemple lavanda, romaní o farigola. També es poden instal·lar hotels d’insectes.

Menjadores

Una altra proposta és instal·lar menjadores per a ocells, però només a l’hivern, que és quan necessiten reforços. Mai a l’estiu ni a la primavera.

Punts d’aigua

En ple estiu, amb les altes temperatures, és recomanable tenir punts d’aigua a la terrassa o al balcó de casa. Es pot posar aigua en cassoletes de fang, per exemple, i l’aprofitaran no només les aus, sinó també els insectes o els rèptils com les sargantanes i els dragons, que són grans devoradors de mosquits.

Agricultura sostenible

L’agricultura intensiva és una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat. Per això, els ecologistes recomanen fer una compra responsable, triant productes d’agricultura ecològica, és a dir, amables amb el medi ambient, sense l’ús de pesticides.

Caixes niu

Això últim és més fàcil que funcioni en zones rurals, però també es pot provar a la ciutat: instal·lar nius per a aus o ratpenats els pot facilitar la seva reproducció (a més d’evitar les molèsties dels mosquits). En cas de tenir orenetes a la terrassa o el pati és important no molestar-les. Una altra mesura útil per no perjudicar la biodiversitat és no permetre que els gats domèstics surtin als jardins on hi ha espècies silvestres o que vagin lliures pel camp.