L’epidèmia silenciosa

La Claudia, primera pacient de la unitat de salut mental infantil de la Vall d’Hebron: «Només aquí he vist que podia millorar»

La Claudia, primera pacient de la unitat de salut mental infantil de la Vall d’Hebron: «Només aquí he vist que podia millorar»

Ángel García

3
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

La nova planta d’hospitalització de salut mental per a nens i adolescents de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ha atès, des de la seva posada en funcionament, l’abril passat, 249 menors. D’aquests, 41 han sigut ingressats. La primera pacient va ser la Claudia, una noia de 17 anys. Va estar ingressada al voltant d’un mes. Ara, ja amb l’alta mèdica, explica la seva experiència amb motiu de la presentació oficial d’aquest servei, junt amb el conseller de Salut, Manel Balcells.

«De la meva experiència com a pacient de la planta, només puc estar agraïda», comença. «És un espai molt diferent d’altres on havia estat», afegeix. I és que el de l’abril no va ser el seu primer ingrés. Als 15 anys va entrar a la planta de psiquiatria de l’Hospital Sant Joan de Déu. «Estava allà per l’anorèxia que patia Quan surts d’un lloc així sempre penses que estàs millor, però amb el temps t’adones que no ho estàs i recaus», descriu la Claudia. Després de la recaiguda, va acabar a la nova planta de l’Hospital de la Vall d’Hebron, i per això no pot «més que donar les gràcies».

«Ha sigut en aquest hospital que m’he adonat que podia millorar i que tenia força per sortir endavant», confessa emocionada. La seva experiència aquí l’ha inspirat, i ara està estudiant per ser auxiliar d’infermeria.

La diferència que remarca la Claudia entre aquesta planta i d’altres on ha estat és que a la Vall d’Hebron, on li van diagnosticar depressió major, donen importància a totes les patologies. «Se centren també en la depressió i l’ansietat». També destaca els dos espais innovadors dels quals disposen tots els pacients. «Pots acudir a l’‘espai blau’ quan estàs molt atacat o amb molta ansietat. Sempre funciona, et transmet molta calma, et posen les llums que tu vulguis i funciona». «La sala d’immersió és molt guai», confessa entre rialles. «Si estàs molt nerviós, o més trist o apagat, o sents que estàs sol... Demanes permís per anar a la sala, sempre et diuen que sí, i és un espai molt acollidor que sempre m’ha ajudat», afegeix.

El perfil: noia de 15 anys i autolesions

Cada pacient ingressa en una unitat de salut mental per motius diferents i amb necessitats diverses. Varia també la durada de l’ingrés. L’estada mitjana a la planta és de 10 dies. Dels 41 ingressats fins ara a la Vall d’Hebron, el pacient més petit ha sigut un nen de 9 anys. Tot i que en les urgències psiquiàtriques van arribar a atendre un nen de 4 anys.

Notícies relacionades

No obstant, l’edat mitjana se situa entre els 14 i 18 anys. «El perfil més comú és el d’una noia de 15 anys amb algun tipus de conducta autolesiva o suïcida», explica el cap del servei de Psiquiatria de l’hospital, Josep Antoni Ramos-Quiroga. Però també hi ha altres perfils. En els primers mesos de funcionament, la unitat ha atès casos de trastorn bipolar, addiccions a les xarxes socials, trastorns de la conducta alimentària (TCA), trastorns de neurodesenvolupament (com autisme i TDAH) o trastorns psicòtics.

Marc Ferrer, cap d’hospitalització del Servei de Psiquiatria, remarca que la meitat dels trastorns de salut mental comencen durant l’adolescència. «La majoria de casos que atenem són conductes autolesives i intents de suïcidi. És una tendència a l’alça», adverteix. Entre el 2015 i el 2017, les autolesions representaven el 20,4% dels ingressos atesos a les urgències de psiquiatria pediàtrica. Entre el 2017 i el 2021, aquesta xifra va créixer fins a suposar el 70% dels ingressos i en aquests moments les autolesions ja són el 75% dels ingressos.