Tribunals

Un any i mig de presó per matar la gossa de la seva parella per causar-li mal

La Fiscalia de Madrid reclama una condemna per maltractament que inclou l’agreujant per raons de gènere

Un any i mig de presó per matar la gossa de la seva parella per causar-li mal
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La Bella, una gosseta mestissa de dos anys que vivia amb la seva propietària al carrer de Fuencarral, en ple centre de Madrid, va ser colpejada de manera repetida fins a morir durant els mesos de confinament. La Fiscalia de Madrid demana 18 mesos de presó per a la parella de la dona com a autor del maltractament, l’objectiu del qual no era cap altre que el de causar mal a la seva nòvia, a més d’una indemnització de 3.291 euros per les despeses derivades de la mort de l’animal i danys morals.

L’escrit de qualificació provisional presentat pel ministeri públic, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica, imputa un delicte continuat de maltractament animal i aplica l’agreujant de cometre el delicte per raons de gènere.

En el judici per aquests fets, que encara no ha sigut assenyalat, es valoraran tres episodis concrets de maltractament a l’animal que són descrits amb detall en la petició de la fiscalia.

Historial d’agressions

Així, s’assenyala que l’1 d’abril del 2020, l’acusat va clavar a la Bella cops al cap amb un objecte punxant que li va causar dos orificis al front que van requerir tractament veterinari, a més de medicació durant més d’una setmana.

Al juny, l’home va tornar a la càrrega contra la gossa, i els seus cops van ocasionar a l’animal una inflamació a l’extremitat posterior esquerra, per la qual va rebre assistència veterinària el dia posterior.

Un mes més tard va arribar l’agressió definitiva, que va causar que la Bella entrés en parada cardiorespiratòria, per la qual cosa el mateix home la va portar d’urgència a una clínica veterinària on immediatament van efectuar maniobres de reanimació, i també van intubar l’animal, però no es va poder evitar que morís. 

En aquell moment l’animal presentava un hematoma de color morat fosc al cartílag de la part interna de l’orella esquerra, i dos enrogiments sota la parpella inferior esquerra. L’informe de necròpsia efectuat a continuació va establir com a diagnòstic que la causa final de la mort va ser un xoc hipovolèmic a causa de la ruptura del fetge. 

Indemnitzacions i inhabilitació

Com a conseqüència d’aquests fets, la parella de l’acusat va haver d’abonar 56,50 euros a l’Hospital Clínic Veterinari Complutense - UCM per la realització de la necròpsia, i 235 euros a Cremascota, SL, per la recollida i gestió del cadàver. 

Notícies relacionades

En concepte de responsabilitat civil, la fiscalia reclama a l’acusat una indemnització per les despeses de la necròpsia i de la recollida i la gestió del cadàver i 3.000 euros més per danys morals.

La fiscalia reclama igualment que sigui inhabilitat durant quatre anys per a qualsevol ofici o comerç que tingui relació amb els animals, i que tampoc pugui ser amo de cap durant el mateix temps.