Adolescents i violència

En llibertat els menors acusats d’apallissar un sensesostre a Vilanova: «Li volien robar el mòbil»

En llibertat els menors acusats d’apallissar un sensesostre a Vilanova: «Li volien robar el mòbil»

EIX DIARI

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la plaça del Mercat municipal de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) no es parla de res més. En aquest mateix lloc, dimarts passat a les nou de la nit, un grup d’adolescents van apallissar brutalment un home sense llar. El vídeo de l’agressió ha corregut com la pólvora entre els veïns, però molt pocs dels que avui transitaven per la plaça van ser presents en el moment de l’agressió. «Van utilitzar els senyals de prohibit aparcar i van començar a donar-li cops, el pobre home estava ensangonat i cridava», recorda una dona que va veure els fets i el marit de la qual va trucar a la policia i va mirar de separar els nens agressors.

«¿Com són capaços aquests nens de fer una cosa així?», es pregunta Josep Muñoz, encara impactat per la notícia. Ell és amo del bar La Plaça, ubicat just al costat del mercat municipal. «Ens n’hem assabentat per les xarxes, perquè nosaltres a les cinc de la tarda tanquem», diu Muñoz. Els empleats desconeixen qui són els joves implicats. «Són els mateixos nois que es passen les tardes per aquí muntant enrenou: de vegades es barallen entre ells, es passen el dia pel carrer, no estan bé», diu una dona firaire que sí que va presenciar la baralla i que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

Lloc de trobada

L’Elva, propietària d’una sabateria al mateix carrer, amb prou feines es va assabentar del que havia passat. «Vam veure un fotimer de gent corrent i de seguida va arribar la policia local, els Mossos, l’ambulància... tot déu», explica. «Vaig sentir el pobre home, cridant com un desesperat, una clienta em va dir que tot va començar perquè li volien prendre el mòbil», recorda. Quan va veure el vídeo, se li va estarrufar la pell: «Això és molt fort, se’m posen els pèls de punta, no ho entenc», prossegueix. La firaire que sí que va veure l’agressió també explica que tot va començar amb un robatori. «Sí, li volien prendre el mòbil i després el van acabar apallissant amb tot el que es van trobar», continua.

Segons explica l’Elva, i altres comerciants de la zona, la plaça del Mercat és una espècie de ‘refugi climàtic’ on els veïns de Vilanova s’ajunten poc abans del vespre per passar la tarda. «A aquelles hores aquí hi ha tot el poble: des de nens petits jugant fins a jubilats i també adolescents, i més a l’estiu, quan s’està més fresquet», diu la dependenta d’una botiga de roba. Ella va sortir de la plaça a les nou de la nit i la baralla encara no havia començat.

Entre 15 i 17 anys

En aquest moment, els menors es troben a casa dels seus pares en llibertat. Els quatre adolescents van ser detinguts per aquesta brutal pallissa dimarts a les nou del vespre tocades. Un dels detinguts té 15 anys, dos més 16 anys i un tercer en té 17. Les seves famílies es van presentar a la seu de la policia local aquell mateix dimarts. Se’ls acusa d’un delicte de robatori amb violència, i un altre de lesions.

Notícies relacionades

Els nois van passar la nit a la comissaria de Vilanova i la Geltrú, van declarar allà i com que no tenen antecedents ni hi ha risc de fuga perquè viuen a casa dels seus pares, la Fiscalia de Menors va decidir, ja a la tarda, deixar-los en llibertat. «És un cas prioritari i en menys de 10 dies els prendrem declaració en seu judicial», expliquen fonts de la fiscalia. Serà llavors quan se’ls imposarà alguna mesura: ja sigui tractament psicològic o educatiu, treball comunitari o privació de llibertat en un centre educatiu de justícia juvenil.

La fiscalia també confirma que la víctima és una persona sense llar, en «situació extrema de vulnerabilitat». No obstant, i per ara, la investigació no preveu l’agreujant del delicte d’odi. L’aporofòbia –odi contra les persones pobres– no s’observa com a causa del delicte, tot i que no descarten que pugui acabar sent així quan acabi la investigació. L’Ajuntament de Vilanova ha fet un tuit de suport a la víctima, però no confirmen quines mesures d’àmbit social se li han ofert, per exemple un sostre.