Canàries

L’incendi de La Palma continua actiu i l’evolució és favorable als flancs nord i sud

El foc ha afectat unes 3.500 hectàrees

Es mantenen tancats els senders de l’illa

L’incendi de La Palma continua actiu i l’evolució és favorable als flancs nord i sud
3
Es llegeix en minuts

L’incendi forestal declarat la matinada de dissabte passat al municipi de Puntagorda, a l’illa de La Palma, continua actiu i l’evolució del foc segueix dins de les línies de control establertes pels responsables d’extinció, amb una evolució bastant favorable als flancs nord i sud, si bé continua requerint mitjans aeris i terrestres que estiguin contínuament combatent les flames.

Així ho ha informat el conseller de Política Territorial, Cohesió Territorial i Aigües, responsable d’Emergències del Govern de les Canàries, Manuel Miranda, que ha comparegut en roda de premsa junt amb Montse Román, cap de Protecció Civil i Atenció d’Emergències de les Canàries; el president del Cabildo de La Palma, Sergio Rodríguez; entre d’altres.

El conseller ha detallat que al front nord de l’incendi, a la zona d’El Reventón, no hi ha flames actives en aquests moments i l’incendi està estabilitzat.

Al flanc sud, al barranc de Jieque, va indicar que s’estan fent treballs tècnics per part del personal d’extinció i durant el dia d’avui s’ha concentrat aquí el 80% dels mitjans aeris i dels efectius terrestres, amb una afluència de mitjans d’unes 150 persones que han estat treballant al lloc. Així doncs, el conseller ha volgut informar els veïns que aquesta tarda, a causa de les maniobres de control del foc que s’estan realitzant, es produirà una gran quantitat de fum al barranc.

La part més complexa de l’incendi, va afegir Miranda, continua sent el front del Parc Nacional de la Caldera de Taburiente, on el foc avança lentament. Per això, va avançar que demà dimecres s’actuarà «de manera contundent» a aquest flanc amb mitjans aeris i terrestres, a l’espera de com evolucioni el foc al llarg d’aquesta nit.

Precisament, el conseller va detallar que els mitjans que operaran durant la nit seran uns 150 efectius de personal d’extinció i 40 membres de la Policia Canària, Guàrdia Civil i Policia Local, fins a sumar una mica més de 190 efectius.

D’altra banda, va apuntar que els ajuntaments dels municipis afectats per l’incendi ja han començat les tasques d’avaluació dels danys que ha ocasionat el foc, sobretot en habitatges i en serveis, a efectes d’elaborar els informes oportuns amb què demanar les possibles ajudes.

Unes 3.500 hectàrees afectades

Montse Román, cap de Protecció Civil i Atenció d’Emergències de les Canàries, va detallar que l’incendi es manté en unes 3.500 hectàrees afectades i demà operarà el mateix nombre de mitjans aeris i terrestres. A més, s’ampliarà la zona de reallotjament a Puntagorda i Tijarafe. En concret, s’autoritza el final de l’evacuació de Puntagorda, excepte el barri d’El Roque i de Tijarafe, tret de la part superior de la LP-1 des del barranc d’El Jurado fins a El Time.

Va informar, també, que només queden 14 persones allotjades al Poliesportiu Severo Rodríguez de Los Llanos de Aridane i ha conclòs el reallotjament de les persones dependents que es trobaven en residències amb l’ajuda de Creu Roja i serveis municipals. Així mateix, al Pavelló de Los Llanos hi ha una vintena d’animals domèstics allotjats i uns 35 caps de bestiar al recinte de Los Canales al municipi d’El Paso.

Notícies relacionades

Respecte a les previsions meteorològiques per als pròxims dies, va detallar que a partir de demà hi haurà un augment de les temperatures de fins a 6ºC en zones de mitjanies que es notarà especialment a partir de dimecres, tot i que el vent continua sent estable.

Finalment, el president del Cabildo de La Palma, Sergio Rodríguez, va indicar que es mantenen tancats els senders de l’illa i continua oberta la LP-1 des de les 06.30 fins a les 22.30 hores i la LP-4. Al seu torn, va reiterar la crida a la responsabilitat de veïns i veïnes i que continuïn fent cas a les autoritats.