Sanitat

El misteri de la sarcoïdosi, la malaltia rara que provoca cansament i dolor articular

Se’n desconeix la causa, però pot estar relacionada amb factors ambientals i predisposició genètica, diuen els reumatòlegs

El misteri de la sarcoïdosi, la malaltia rara que provoca cansament i dolor articular
2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Cansament i dolor articular són els símptomes que senten la majoria dels que estan diagnosticats de sarcoïdosi, una malaltia autoimmune sistèmica d’origen desconegut. També poc freqüent: entre 10 i 20 casos per cada 100.000 habitants, expliquen des de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER). Es caracteritza per una inflamació crònica que genera granulomes, uns nòduls inflamatoris que poden alterar la funció dels òrgans en els quals s’assenten: des dels pulmons i els ganglis limfàtics fins a la la pell, els ulls i les articulacions, però també el fetge i els ronyons.

L’afectació del cor i del sistema nerviós és poc habitual però pot passar, indica la societat científica, que busca donar visibilitat a aquesta malaltia poc freqüent i molt desconeguda. Les seves manifestacions clíniques solen aparèixer entre els 20 i els 60 anys i és més freqüent en dones, apunten. Per la seva singularitat, el diagnòstic «és complicat» i moltes vegades es necessita una biòpsia de l’òrgan afectat, adverteixen els reumatòlegs.

Factors ambientals

I una dada important: tot i que l’origen és desconegut, algunes persones sembla que tenen una predisposició genètica a desenvolupar la malaltia, que pot ser desencadenada per agents ambientals, com alguns bacteris i substàncies químiques.

Els pacients demanen més investigació per trobar tractaments menys agressius per a una malaltia que no té cura

A Espanya, des del 2012 hi ha l’Associació Nacional de Malalts de Sarcoïdosi (ANES). Segons la seva presidenta, Patricia Nogueira, «és molt important la conscienciació d’aquesta malaltia i de tot el que comporta». Remarca la necessitat de la implicació de les diferents societats mèdiques per fomentar la investigació «en nous tractaments menys agressius».

Amb dades d’aquesta associació, la malaltia remet espontàniament en un 70% dels afectats passats uns quants anys i alguns no necessiten medicació. No obstant, en un 25% dels casos causa mal permanent als òrgans afectats. El pulmó és l’òrgan que més sovint es veu implicat, en un 90% dels casos, però la mortalitat és molt baixa: un 1% dels pacients i moltes vegades es deu a complicacions amb altres malalties.

Una malaltia sense cura

Perquè, afegeix la doctora María García González, portaveu de la SER i reumatòloga de l’Hospital Universitari de les Canàries, no existeix cura per a la sarcoïdosi i pot ser difícil de tractar. «En alguns casos desapareix passat un temps i en d’altres es cronifica. El tractament de primera línia està basat en corticoides, però el seu ús continuat pot tenir efectes secundaris», detalla.

Notícies relacionades

Explica l’especialista que també es poden utilitzar immunosupressors com el metotrexat i les teràpies anti TNF alfa –es prescriuen per tractar malalties autoimmunes, com la malaltia inflamatòria intestinal i l’artritis reumatoide–, «tot i que l’evidència científica és escassa, de manera que requereix més investigació». Als pacients també se’ls recomana recórrer a la fisioteràpia i a teràpia psicològica en cas que ho necessitin, a més d’adoptar d’hàbits saludables.

Hi ha més de 200 malalties reumàtiques que afecten gairebé onze milions d’espanyols

Artritis reumatoide, gota, espondilitis anquilosant, lupus, osteoporosis... Són algunes de les més de 200 malalties reumàtiques que afecten gairebé onze milions d’espanyols. Són la segona causa de consulta en atenció primària i molt incapacitants. De fet, amb informació de la SER, al voltant d’un 15% de les consultes de primària –o una de cada deu visites a urgències– són per aquestes malalties, que solen aparèixer entre els 25 i 45 anys i que torna a tenir rostre femení: el 80% dels pacients són dones.