Gestió de residus

Mapa del porta a porta a Catalunya | Un sistema que encara no convenç a les grans ciutats

Isaac Peraire: «El porta a porta és el mètode que dona millors resultats»

Catalunya s’estanca en la gestió de residus: més del 50% no es recicla

Reciclatge extrem: regar tomaqueres amb l’aigua extreta de les escombraries

Mapa del porta a porta a Catalunya | Un sistema que encara no convenç a les grans ciutats

CARLOTA SERAROLS

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

Les eleccions municipals van influir en la implementació del sistema porta a porta a l’hora de recollir residus. La llei obliga a aconseguir uns objectius que de moment els pobles i les ciutats no estan aconseguint. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) no tanca la porta a altres mètodes, però considera que el porta a porta és el sistema més eficaç.

La realitat, no obstant, apunta que en aquests moments el porta a porta amb prou feines arriba aproximadament a un milió de persones. Més de 300 ajuntaments, dels 947 que hi ha a Catalunya, han apostat per posar en marxa aquest sistema. Però en general, es tracta de pobles petits, de pocs habitants. La Generalitat considera que aquest sistema, així com la recollida selectiva en línies generals, és la gran assignatura pendent de les ciutats.

Segons les dades de la plataforma Porta a Porta, hi ha 117 municipis que tenen previst implantar aquest mètode de recollida d’escombraries en els pròxims mesos. Entre aquestes localitats hi ha Sant Celoni, Sant Iscle de Vallalta, Mont-roig del Camp, Tàrrega, Begues, Montmeló, Viladecavalls, Castellar del Vallès i Piera.

En la majoria d’aquests municipis, després del 28M s’han mantingut els mateixos governs municipals que estaven en el poder després de les eleccions del 2019. És a dir: si s’analitzen els resultats població a població, en línies generals, els votants no han castigat els governs que han aplicat el sistema porta a porta. El cas d’Ada Colau a Barcelona, en concret al barri de Sant Andreu, és una de les excepcions. En aquest districte on s’ha provat aquest sistema, Colau va treure pitjors resultats que el 2019, quan va ser la primera força. Ara n’és la segona, després del PSC.

Vilanova i Sant Cugat

El problema, segons apunten fonts de l’ARC, és que en els últims mesos, davant la proximitat de les eleccions municipals, molts pobles van posar el fre de mà i van parar aquests projectes. Com que el porta porta suposa un canvi d’hàbits per als veïns de les poblacions, responsables municipals van optar per esperar que passessin les eleccions per estalviar-se polèmiques i decidir després què podien fer amb la recollida selectiva.

Notícies relacionades

Dos casos de municipis amb un nombre d’habitants importants són Vilanova i la Geltrú i Sant Cugat. En aquestes dues poblacions sí que hi ha hagut un canvi de govern, però la reacció davant la implementació del porta a porta és diferent. A Vilanova, l’alcaldia estava en mans d’ERC i no es va arribar a posar en marxa aquest sistema de recollida. Ara, el nou govern socialista encara no ha pres una decisió sobre què fer i està estudiant si reprendre’l o no.

A Sant Cugat, en canvi, on també ostentava l’alcaldia ERC, el nou govern liderat per Junts no canviarà de plans. El porta a porta, ja present a Valldoreix, es testarà al principal barri del municipi, el del Centre. Fonts del consistori asseguren que en els pròxims mesos concretaran com es vehicula aquest nou sistema.