Estadística

Gairebé la meitat de les denúncies per delictes d’odi el 2022 van ser per racisme i xenofòbia

Les forces de seguretat van aclarir el 63% dels fets denunciats i van detenir o van investigar 838 persones

Gairebé la meitat de les denúncies per delictes d’odi el 2022 van ser per racisme i xenofòbia
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El 40% de les denúncies per delictes d’odi de l’any passat a Espanya van ser per motius de racisme i xenofòbia, 755 de les 1.869 totals registrades, on també es va veure un gran increment dels delictes de discriminació per raó de sexe, un 77% més que l’any anterior.

Són dades de l’informe sobre l’evolució dels delictes d’odi a Espanya l’exercici passat i que aquest dimecres ha sigut presentat pel ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, en la reunió de la segona Comissió de Seguiment del II Pla d’Acció de Lluita contra els Delictes d’Odi 2022-2024.

Amb les dades facilitades al Sistema Estadístic de Criminalitat pels cossos policials espanyols, l’Oficina Nacional de Delictes d’Odi va elaborar un informe que conclou que les forces de seguretat van aclarir el 63% dels fets denunciats i van detenir o van investigar 838 persones.

Racisme i xenofòbia

Els delictes d’odi per racisme i xenofòbia, amb 755 fets coneguts, van ser els més nombrosos i representen el 43,5% de total de les denúncies, és a dir, un de cada quatre. En segon lloc es van situar els delictes contra l’orientació sexual i identitat de gènere (459 fets), per davant dels d’ideologia (245).

Van ser els delictes d’odi per discriminació per raó de sexe i gènere els que més es van incrementar respecte a un any abans, en concret un 76,6%; seguits dels d’aporofòbia (rebuig als pobres), amb un 70%, i els d’antisemitisme, amb 18,2%. Per contra, van descendir significativament els delictes per discriminació generacional (-57,1%, per raó de malaltia (-47,6%), per creences o pràctiques religioses (-25,4%) i per ideologia (-24,8%).

Home espanyol entre 26 i 40 anys

El perfil de la víctima d’aquests delictes és un home (el 59,4% del total), de nacionalitat espanyola (el 60,9%) i d’entre 26 i 40 anys (el 31,3%). Mentrestant, els menors d’edat constitueixen el 12,1% del total de victimitzacions. L’informe ressalta la pujada de víctimes en el grup d’edat entre 18 i 25 anys, que passa de representar el 17,34% del total al 22,11%.

Dins del conjunt de les víctimes de nacionalitat estrangera, les procedents del Marroc en registren el nombre més elevat (9,9%), per davant de Colòmbia (3,3%) i el Senegal (2,1%).

Lesions i amenaces

Notícies relacionades

Respecte a la tipologia delictiva d’aquests delictes encapçalen la llista les lesions, amb 423 sobre el total dels denunciats; per davant de les amenaces (338), les injúries (116) i els danys (106).

Quant al lloc, l’informe assenyala que on es van produir amb més freqüència la comissió d’aquestes conductes van ser per les vies de comunicació (668). La segueixen instal·lacions, vivendes i annexos, establiments, espais oberts, mitjans de transport i recintes.