Reivindicació històrica

Nadal garanteix que «aquest mandat» la matrícula universitària serà gratis per a les famílies monoparentals

El 54% de les famílies monoparentals estan en risc de pobresa

Mares solteres avisen que la llei de famílies deixa «desprotegides» el 70% de monoparentals

Nadal garanteix que «aquest mandat» la matrícula universitària serà gratis per a les famílies monoparentals
1
Es llegeix en minuts

Al novembre, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, va anunciar la seva intenció d’introduir la gratuïtat de la matrícula universitària per als fills i filles de famílies monoparentals així com la gratuïtat de les taxes per als estudiants amb matrícula d’honor procedents de formació professional per equiparar-los als procedents de batxillerat. Aquesta segona promesa serà efectiva aquest curs 2023-24, segons ha confirmat aquest dimecres en una roda de premsa en la qual ha explicat algunes de les novetats del curs universitari. En canvi, els pressupostos del departament no han incorporat la promesa dirigida a les famílies monoparentals, que han acollit la notícia amb malestar.

Nadal ha reiterat que la matrícula gratuïta per a les monoparentals és un «compromís de mandat». «Intentaré que sigui el curs 2024-25», ha assenyalat, conscient que era una mesura esperada entre un col·lectiu, el de les mares soles, amb elevats índexs de risc de pobresa. «Deixo clar que és un compromís pendent», ha insistit.

Notícies relacionades

El conseller ha xifrat l’impacte d’aquesta mesura en uns vuit milions d’euros, tot i que el seu departament treballarà ara per determinar la xifra de candidats a aquestes ajudes.

El decret 115/2023, que el Govern va aprovar el 20 de juny i que fixa els preus de les universitats públiques, deixa fora les famílies monoparentals. Aquestes, en un comunicat, han exigit que se les inclogui. Molestes per aquesta exclusió, han fet públic un comunicat en el qual reclamen «les mesures que Nadal va anunciar al Parlament». «No volem excuses», han dit.