Col·lapse a l’Administració
Fins a més d’un any per celebrar un matrimoni al registre civil
Els notaris registren una creixent demanda de parelles per casar-se: un 20% més en el primer trimestre del 2023 respecte al mateix període del 2022
Els plets per impagaments o desnonaments tarden fins a tres anys a resoldre’s per falta de personal
Col·lapse judicial: els jutjats de BCN triguen sis mesos a explorar els nens víctimes d’abusos sexuals
Més d’un any és el que triguen alguns registres civils de la província de Barcelona per celebrar un matrimoni a causa de l’acumulació de feina que suporten els lletrats de l’Administració de justícia al capdavant d’aquest servei públic, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. A Sabadell, per exemple, s’està donant cita prèvia per al mes de maig del 2024 per anar-hi amb la parella i poder escollir data per a l’enllaç. Si es pretén que la boda se celebri al registre civil, l’acte s’oficiaria entre el setembre i el desembre d’aquell any.
El funcionari al capdavant del registre de la capital vallesana fa cada divendres entre 10 i 12 casoris. El temps i l’acumulació que comporten les altres tasques impedeixen més agilitat. Del 2 de gener al 26 de juny d’aquest any, s’han inscrit a Espanya 62.474 matrimonis, dels quals únicament l’11,9% són amb boda religiosa. En el mateix període, a Catalunya se’n van registrar 8.532, per sota d’Andalusia (13.322) i el País Valencià (8.767).
No obstant, hi ha altres alternatives. En concret, que oficiï els casaments civils un alcalde d’una població o un dels seus regidors o bé per un notari. Als ajuntaments només se celebra la cerimònia, ja que l’expedient el tramita el registre civil.
Els notaris van poder començar a celebrar bodes a partir del juliol del 2015, però el 30 d’abril del 2021 van ampliar les competències, afegint la tramitació completa de l’expedient matrimonial. El 2016 , els notaris van casar a Catalunya 1.274 parelles, mentre que el 2022 es va batre un rècord, ja que es va arribar als 2.912 enllaços, cosa que suposa un increment del 129%, segons les dades facilitades pel Col·legi Notarial de Catalunya. I els casoris davant notari segueixen a l’alça: la comparativa entre el primer trimestre del 2022 i del 2023 dona un augment del 20%. Això sí, els registres civils són els únics que poden inscriure el matrimoni oficialment.
José Antonio Marín, degà del Col·legi Notarial de Catalunya, afirma que «la creixent autorització de matrimonis davant notari en els últims anys és la prova més gran de l’èxit d’aquesta atribució, que des de mitjans del 2021 s’ha vist reforçada amb la possibilitat de tramitar també l’expedient previ». El representant dels notaris destaca: «L’agilitat que oferim al ciutadà, que passa d’una espera de mesos o fins i tot un any, a poder casar-se en escasses setmanes, amb la màxima seguretat jurídica preventiva, posen de manifest la confiança, una vegada més, en la nostra funció».
La jura de nacionalitat i altres inscripcions
El degà recorda una altra situació en què també col·laboren i és la «ràpida resposta que estem donant des de les notaries a la creixent demanda de peticions de jura de nacionalitat, responent a la confiança que el Ministeri ha dipositat en nosaltres». En un dels registres civils consultats per aquest diari s’estan donant cites per a nacionalitats per al setembre del 2024. Això significa que s’han fet els tràmits, la Direcció General a Madrid ha concedit la nacionalitat i que només falta la jura de la Constitució, que es fa aquell dia. «Hi ha bastant retard», afirma un funcionari a càrrec d’aquest organisme. «Una nacionalitat no es té fins que no s’inscriu formalment»,adverteix.
A Espanya, entre el 2 de gener i el 26 de juny d’aquest any es van registrar un total de 72.024 inscripcions de nacionalitat. Catalunya encapçala el rànquing amb 15.792, segons dades oficials.
Les inscripcions de naixements son més ràpides per la seva urgència i s’intenten portar al dia. És l’hospital el que comunica al registre civil el naixement i envia la documentació per via telemàtica. El pare ha de personar-se a les dependències del registre per recollir el certificat, amb una cita de només uns dies. A Espanya, en el mateix període abans citat, es van inscriure 179.558 nadons (a Catalunya, 26.795).
Quant a les morts, tampoc es pot esperar gaire, perquè es necessita la llicència per enterrar el difunt. A Espanya van efectuar per aquest concepte 175.995 inscripcions (també entre el 2 de gener i el 26 de juny d’aquest any), de les quals 22.594 corresponen a Catalunya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- La tromba a l’aeroport del Prat nega les pistes, la T1 i el pàrquing
- Fons europeus Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials
- El Milan retrata un Madrid perdut i llastat per Mbappé
- Nou recurs tàctic del barça La hipnòtica trampa de Flick
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Ansietat i por
- Els EUA, un país en reconversió i més polaritzat després de les eleccions
- Els extremistes estan preparats