Conciliació

Entren en vigor els nous permisos de cures i els quinze dies per a parelles de fet

Estaven previstos en la llei de famílies que va dissenyar el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i que no es va poder tramitar per la convocatòria electoral

Entren en vigor els nous permisos de cures i els quinze dies per a parelles de fet
1
Es llegeix en minuts

Els nous permisos per facilitar la conciliació i la cura de familiars o convivents entren en vigor aquest divendres, igual que el permís remunerat de quinze dies en cas de registre de parella de fet, igual que per als matrimonis.

Aquestes mesures van ser incloses pel Govern al decret anticrisi aprovat dimarts pel Consell de Ministres. Els permisos de conciliació estaven previstos en la llei de famílies que va dissenyar el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i que no es va poder tramitar per la convocatòria electoral.

Segons apunta el Govern al decret publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest dijous, eren una exigència d’una directiva europea que s’hauria d’haver tramitat abans de l’agost de l’any passat, de manera que ja havien rebut una carta de la Comissió Europea en què li atorgava un nou termini –que vencia en uns mesos– i hi havia risc de multa.

1. Urgència

El primer dels permisos retribuïts dona dret a absentar-se del lloc de treball fins a quatre dies a l’any a causa de força major quan sigui necessari per motius urgents relacionats amb familiars o persones convivents, en cas de malaltia o accident, que facin indispensable la seva presència immediata.

2. Accident o malaltia

Hi haurà, a més, cinc dies de permís retribuït per accident o malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que precisi repòs domiciliari de la parella, de parents de fins al segon grau per consanguinitat o afinitat o de convivents que necessitin cures.

3. Pares i mares

Notícies relacionades

La tercera mesura és un permís parental de vuit setmanes que es podrà disfrutar de manera contínua o discontínua, a temps complet o parcial, fins que el menor compleixi 8 anys. Es podrà sol·licitar, per exemple, als mesos d’estiu o durant els processos d’adaptació a les escoles infantils al setembre.

Amb les noves normes, el tracte desfavorable dispensat a dones o homes per l’exercici dels seus drets de conciliació o corresponsabilitat serà constitutiu de discriminació per raó de gènere.