Educació a Catalunya

Més de 36.000 docents acudeixen a les oposicions més grans de la història del Departament d’Educació

La convocatòria forma part del procés extraordinari per reduir la temporalitat i hi ha 14.238 places en joc

Furgons dels Mossos, 1.300 vigilants i aules al 50%: així serà la repetició de les oposicions de la Generalitat després del fiasco

El Govern contractarà 1.528 professors i personal escolar per al curs 23-24

Més de 36.000 docents acudeixen a les oposicions més grans de la història del Departament d’Educació

ZOWY ZOETEN

2
Es llegeix en minuts
ACN

Més de 36.000 docents estan cridats a les oposicions més grans de la història del Departament d’Educació, que se celebraran aquest dissabte en més de 146 seus repartides en centres educatius de tot Catalunya. La convocatòria forma part del procés extraordinari per reduir la temporalitat en l’Administració del 35% al 8%.

En total, 36.304 persones seran aspirants a uns exàmens en els quals hi haurà 14.238 places en joc que ara mateix estan ocupades per personal interí. La defensa oral dels projectes dels professors s’allargarà al llarg de l’estiu. A la tardor, serà quan es farà la valoració dels mèrits. El procés no podrà acabar fins que es completi la fase de pràctiques, que només podrà fer-se a partir de setembre del 2024.

Així doncs, els professors que es presentin a les proves de concurs-oposició no podran ser nomenats funcionaris de carrera fins al desembre del 2024, una vegada completades les pràctiques. En una trobada amb mitjans, la secretària general del departament, Patrícia Gomà, ha posat en valor que una vegada finalitzat el procés hi haurà «un gran guany per al sistema educatiu, que tindrà unes plantilles de centre estabilitzades i fixes».

Algunes de les persones que s’hi han presentat també han format part del procés de concurs de mèrits que el departament va iniciar la tardor de l’any passat, com a part del «macroprocés d’estabilització» per aconseguir rebaixar la temporalitat. Aquest concurs, que a diferència de les oposicions no inclou un examen, sinó que valora els mèrits i la formació per consolidar les places, es donarà per finalitzat al setembre, quan els professors prendran possessió de la plaça.

Un miler de renúncies

No totes les persones que han guanyat un lloc de treball l’acceptaran, perquè és habitual que hi hagi els que en desisteixin perquè han aconseguit plaça en alguna altra administració o lloc de treball. Una vegada fet el recompte a inicis de setembre, el departament contactarà les persones que han quedat per sota en la llista perquè no quedin sense adjudicar les 12.859 places incloses en aquest concurs excepcional de mèrits. De moment, la conselleria ja ha comptabilitzat més de 1.000 renúncies, principalment de docents que són d’altres comunitats, com el País Valencià i les Balears i que han guanyat més d’una plaça.

Notícies relacionades

«Anem incorporant les renúncies en el concurs de mèrits per fer entrar les vacants en la llista d’espera, per això deixem el termini obert fins a tenir la totalitat de les places del concurs de mèrit cobertes», ha detallat Gomà.

Gomà ha destacat que aquest procés és «extraordinari» per la magnitud de places però no pel contingut, ja que la Generalitat convoca de forma periòdica oposicions de mestres i professors. En els últims cinc anys, més de 16.000 aspirants s’han convertit en funcionaris de carrera. «És el mateix sistema, amb les mateixes garanties, però tenim més gent participant-hi», ha assegurat.