Dia Internacional de l’Orgull

Els atacs contra el col·lectiu LGTBI augmenten gairebé un 50% en el primer trimestre del 2023

Els Mossos creen una unitat contra l’auge dels delictes d’odi

Els atacs contra el col·lectiu LGTBI augmenten gairebé un 50% en el primer trimestre del 2023

Jordi Otix

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han fet públic aquest dimecres un balanç dels delictes d’odi comesos durant el primer trimestre del 2023 amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Les xifres són les següents.

En aquests primers tres mesos de l’any s’han presentat 70 denúncies per fets patits per persones que pertanyen a aquest col·lectiu. Durant el mateix període de temps del 2022 la policia catalana havia recollit 33 denúncies menys. És a dir, l’increment és de gairebé el 50%. El delicte més denunciat per totes les víctimes ha sigut el d’agressió, amenaça o coacció.

Paral·lelament, els Mossos han investigat o detingut 96 persones (30 dones i 66 homes) per cometre aquest tipus de delictes. Durant tot l’any 2022, la policia catalana va investigar o va arrestar 317 persones (70 dones i 247 homes).

Durant el primer trimestre del 2023 han sigut víctimes d’atacs fòbics contra la comunitat LGTBI un total de 133 persones, respecte a les 54 que van denunciar durant el primer trimestre de l’any anterior. Durant tot el 2022, 390 persones van ser víctimes d’odi i discriminació pel mateix motiu.

Els Mossos han portat a terme durant el primer trimestre d’aquest any 141 xerrades amb 3.462 assistents. Durant l’any 2022, se’n van fer 388.

Notícies relacionades

Els Mossos, en un comunicat enviat a primera hora d’aquest matí, recorden que per «protegir la llibertat, la seguretat ciutadana i la lluita contra qualsevol tipus de discriminació», treballen «en favor de la diversitat i pluralitat». Per a això, es porten a terme reunions i trobades amb organismes, autoritats públiques, associacions, ONGs i altres entitats per intercanviar informació i conèixer les seves demandes i inquietuds. Es manté una coordinació permanent amb la Fiscalia especial de Delictes d’Odi i Discriminació de Catalunya. I es treballa per conscienciar i sensibilitzar sobre la diversitat en la societat actual. Paral·lelament, s’impulsa la formació contínua als membres del Cos centrada en les investigacions, la protecció i l’atenció a la víctima.

Els Mossos disposen d’una Oficina de delictes d’Odi i Discriminació que s’encarrega d’analitzar el fenomen a Catalunya amb l’objectiu de proposar noves estratègies de prevenció, millorar l’atenció a les víctimes que denuncien i treballar per aflorar la xifra oculta que es detecta en aquest àmbit. També van crear el 2021 una unitat especialitzada a perseguir aquest tipus de delictes.

Temes:

Successos