ACTES REIVINDICATIUS EA TOT EL MÓN

¿Per què se celebra el Dia de l'Orgull Gai el 28 de juny?

La massacre d'Orlando marca aquest 2016 les marxes del col·lectiu homosexual, que van començar a Stonewall el 1969

stonewall

stonewall
stonewall6

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La massacre d'Orlando  al club d'ambient gai Pulse, en què van morir 50 persones, marca els actes del Dia de l'Orgull Gai que se celebra aquest dimarts 28 de juny a tot el món, encara que les marxes reivindicatives ja van començar el cap de setmana en ciutats com Londres o Nova York. A Barcelona, l'ajuntament d'Ada Colau ha engalanat el balcó del consistori amb la bandera arc iris.

El Dia de l'Orgull (Gay Pride en anglès) se celebra cada 28 de juny, encara que el col·lectiu LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals) sol traslladar les seves marxes i desfilades al dissabte anterior o posterior a aquesta data. L'origen d'aquesta celebració es remunta al 28 de juny de 1969, quan van tenir lloc els coneguts com a disturbis de Stonewall (Nova York), que marquen l'inici de la lluita pels drets dels homosexuals.

Aquest passat cap de setmana, el president dels EUA, Barack Obama, va fer un pas més per avançar cap a la normalització declarant el Stonewall Inn monument nacional. D'aquesta manera, el 'pub', ubicat al costat del parc Christophe, es converteix en el primer monument nacional dels EUA que rememora la història de la lluita pels drets d'aquest col·lectiu. "La gent es va cansar de ser perseguida i el moviment es va convertir en part essencial dels Estats Units", ha dit Obama en un vídeo difós per la Casa Blanca.

La matinada del 28 de juny de 1969, la policia de Nova York va dirigir una batuda contra el 'pub' Stonewall, situat al Greenwich Village. El col·lectiu gai va respondre amb una sèrie de manifestacions que van derivar en incidents violents. En la història del moviment homosexual als Estats Units, aquest episodi assenyala el moment en què els gais van començar a lluitar contra tot un sistema, legal, policial i social, que els perseguia.

REVOLTA POPULAR

En els 60 eren pocs els locals que acollien obertament persones homosexuals. Entre aquests hi havia l'Stonewall, que era propietat de la màfia. Aquest 'pub' servia a gran varietat de clients, però era popular per tenir entre els seus habituals gais, transsexuals, 'drag queens', efeminats, prostituts masculins i joves sense sostre.

Notícies relacionades

Les batudes contra 'pubs' com l'Stonewall eren habituals en l'època. El que va marcar la diferència va ser que, inesperadament, la policia va perdre el control de la situació i els clients i altres persones que es van acostar al lloc es van rebel·lar. La tensió entre la policia i els veïns gais de Greenwich Village es va allargar durant diversos dies. I en qüestió de setmanes, el col·lectiu es va organitzar per aconseguir disposar de llocs on els homosexuals poguessin estar lliurement sense temor a ser arrestats.

Les primeres marxes de l'Orgull Gai per commemorar aquests fets van tenir lloc el 1970 a Nova York i Los Angeles. A poc a poc se li van sumar ciutats de tot el món que des d'aleshores acullen les anomenades Pride Parades o desfilades de l'Orgull Gai per reivindicar els seus drets.