Port de la Bonaigua

Reapareix l’os «problemàtic» i els rurals li tornen a disparar bales de goma per allunyar-lo

Explosions, pirotècnia i bales de goma: ¿per què es foragita l’«os problemàtic» de la Bonaigua?

VÍDEO: Un os travessa una carretera a Catalunya

Reapareix l’os «problemàtic» i els rurals li tornen a disparar bales de goma per allunyar-lo

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa ja 10 dies que es va activar el protocol per «ossos problemàtics» al Pallars Sobirà. Fins al moment, només havia passat amb Goiat i Cachou. No obstant, en aquests casos, el protocol es va posar en marxa per atacs a ramats. Ara el cas és inèdit. Es va albirar un os deambulant tranquil·lament pels voltants de la carretera del Port de la Bonaigua. El mamífer gairebé ni s’immutava davant la presència dels humans, més aviat es mostrava curiós.

Per protegir la seguretat de l’animal i els conductors, els agents rurals es van veure obligats a actuar segons el que indica el protocol. Es va fer l’anomenada ‘dissuasió acústica’, mitjançant crits i veus fortes però també amb petards i cartutxos de doble detonació, que esclaten a prop de l’animal. A més, es van disparar bales de goma a la part posterior de l’animal, per reforçar el caràcter aversiu de l’operació.

S’intenta que l’os tingui por perquè s’adoni que els humans i la carretera no són una bona companyia. Així aprèn que ha de viure tan allunyat d’ells com pugui. Semblava que el dispositiu havia sigut exitós, perquè durant els dies següents no es va observar el plantígrad.

No obstant, les coses van canviar la setmana passada. Es va tornar a albirar l’os mentre, molt a prop de la carretera, devorava un exemplar de daina, possiblement atropellada. Marc Alonso, membre de DEPANA que fa dècades que estudia aquests animals, sospita que algú va col·locar l’animal allà: «L’os no havia tornat, però clar, si algú mou el cadàver i el situa a pocs metres de la carretera, el pot ensumar a molts metres de distància. I s’entén que hagi reaparegut».

Davant aquesta situació, l’operatiu es va reactivar. Aquesta tarda els rurals han localitzat l’os i han tornat a disparar bales de goma per intentar foragitar-lo. L’objectiu és el mateix: que s’espanti i deixi de passejar per zones pròximes a la carretera com si res, una cosa que és perillosa per a la seva seguretat i per a la dels conductors.

«L’objectiu del protocol és que aquest os s’adoni que els humans no són bona companyia»

Notícies relacionades

No només suposava un problema per a la seguretat viària i de l’animal: «Que un os perdi la por dels humans pot causar que més endavant s’acosti a les cases per buscar menjar a les escombraries o als arbres fruiters dels jardins per alimentar-se». I això s’ha d’evitar.

Si aquestes accions no tenen èxit i l’os segueix a prop de la carretera, es repetiran les accions una segona i una tercera vegada. Si, tot i així, el mamífer continués sense espantar-se prou i es mantingués a prop de la carretera, es procediria a capturar-lo per marcar-lo amb un collar GPS. És un escenari que no es descarta, però que ara mateix no està sobre la taula. Tant els rurals com els tècnics de la Generalitat confien que aquest os díscol es quedi a les muntanyes i no rondi de nou per la carretera.