Investigació policial

Els dos tirotejos d’Alella, que han deixat dos morts i un ferit, vinculats al narcotràfic

MULTIMÈDIA: Traficants de muntanya

Lampistes que treballen per a traficants de marihuana: «Paguen el que demanis»

Els Mossos avisen que cada vegada més ciutadans i empreses sucumbeixen als diners de la marihuana

Els dos tirotejos d’Alella, que han deixat dos morts i un ferit, vinculats al narcotràfic

Guillem Sànchez

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les treballadores de la parafarmàcia d’Alella (Maresme) van confondre les detonacions dels trets amb els petards de la revetlla de Sant Joan, que divendres a la tarda ja feia estona que sonaven quan es van produir al costat del seu establiment comercial un tiroteig que s’ha saldat amb dos morts. Tres setmanes abans, el 3 de juny, es va produir un altre episodi en el qual van intervenir armes de foc a la mateixa localitat: un home va ser ferit en un altre enfrontament entre bandes enemistades. Els Mossos d’Esquadra, que investiguen els dos casos, encara no han practicat cap detenció. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, els dos episodis estan relacionats amb el tràfic de drogues.

«Havíem abaixat el tendal pel sol i no vam imaginar que podien ser pistoles», explica una de les farmacèutiques aquest dilluns al matí sobre el tiroteig més recent i el més greu, ocorregut només fa tres dies. «Potser per això van escollir aquest dia, perquè els trets passessin desapercebuts», especula un pintor que arregla una paret interior d’un immoble ubicat just al costat de l’apotecaria i que assenyala que a la casa on es va desencadenar l’intercanvi de trets hi havia «mercadejos» des de feia temps. 

A la resta del carrer, potser també pel camuflatge que els petards festius van proporcionar a les bales, la majoria dels veïns consultats per aquest diari no es van assabentar del tiroteig. I els pocs que accedeixen a descriure com eren els habitants de la casa atacada a trets diuen, com el pintor, que els rumors assenyalaven que hi havia droga al seu interior i que s’hi veia «moviment» de gent entrant-hi i sortint-ne. «No eren veïns coneguts que s’haguessin presentat al carrer», diu una propietària. 

Els Mossos d’Esquadra han tornat aquest dilluns a l’escenari del doble crim, una casa de façana blanca i adossada a una altra, bessona. Els investigadors del grup d’homicidis de la Regió Policial Metropolitana Nord de la policia catalana –una demarcació que està acumulant el gruix de les morts violentes que s’han produït aquest 2023 a Catalunya–, acaben d’arrencar les indagacions, però sospiten que es tracta d’un tiroteig vinculat a organitzacions criminals. 

Els agents que han tornat al domicili eren membres de la policia científica, especialistes en balística i en empremtes dactilars a la recerca d’indicis presents al terreny que els permetin reconstruir com es va produir la seqüència de l’intercanvi de trets i també, en la mesura que sigui possible, obtenir pistes que puguin identificar els implicats i què va fer cadascun d’ells. 

Part de la investigació ha d’aclarir ara quin tipus de droga hi havia en aquesta casa –una tasca que correspon al laboratori– i també quanta se’n van emportar els assaltants. Seran elements que ajudaran a comprendre si va ser un narcoassalt o un ‘tomb’ –nom que reben les accions de traficants contra altres traficants destinats a apropiar-se de la seva mercaderia– o si l’atac de divendres guarda més relació amb una venjança i la droga que suposadament es van emportar va ser només part del botí d’un cop que van activar per altres qüestions. 

Diversos assaltants 

Segons les fonts consultades per aquest diari, el tiroteig va començar abans de les set de la tarda. Diversos individus van assaltar aquesta casa d’Alella amb armes de foc. Al seu interior es trobava un home de 32 anys i de nacionalitat colombiana que va mirar de repel·lir l’atac amb una pistola. Els atacants van aconseguir abatre’l però la víctima també va obrir foc i va ferir de gravetat un d’ells, que va acabar morint a l’interior d’un dels cotxes que havien utilitzat per desplaçar-se fins al lloc del crim. Els policies catalans creuen que els companys d’aquesta segona víctima, un home de 48 anys i de nacionalitat dominicana, van optar per fugir en un altre vehicle. 

La víctima vivia en aquesta casa amb la mare i un oncle. Tots dos es trobaven a l’interior del domicili quan va ser atacat i es tracta, per tant, de dostestimonis de gran valor per als investigadors. 

Sense col·laboració

Notícies relacionades

Que el doble crim tingui relació, presumiblement, amb dues organitzacions criminals d’origen estranger complicarà i allargarà molt la resolució del cas, ja que obliga els policies a dur a terme gestions amb cossos d’altres països i estaments supranacionals que no es desplacen a la mateixa velocitat que els sospitosos, que podrien haver optat ja per abandonar Espanya. 

Investigar membres d’organitzacions criminals d’origen estranger –presents a Espanya sobretot a causa del ‘boom’ cannàbic que continua expandint-se pel territori, especialment pel català– no resulta tampoc senzill perquè ni les mateixes víctimes acostumen a col·laborar amb la policia. L’home d’origen armeni que va rebre un tret al ser atacat per membres d’un grup rival –en un altre narcoassalt vinculat a la marihuana– no ha volgut denunciar els fets ni tampoc declarar davant els Mossos.