Seqüeles del coronavirus

Un jutge concedeix la incapacitat absoluta a un treballador de la construcció després de tenir la covid

Un jutge concedeix la incapacitat absoluta a un treballador de la construcció després de tenir la covid
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Jutjat Social número 14 de Madrid ha concedit una incapacitat absoluta a un treballador de la construcció que va quedar impedit per a qualsevol tipus de tasca laboral després de tenir lacovid. El desenvolupament de la malaltia li va causar seqüeles molt perjudicals per a la salut i per a la vida diària. Així consta en la sentència, a què va tenir accés Europa Press, en la qual el jutge reconeix al treballador el dret al pagament d’una pensió vitalícia d’un 100% de la base reguladora mensual i amb efectes econòmics des de juliol del 2020.

La covid va provocar al treballador una pneumònia i una miopatia de malalt crític. Després de diversos ingressos hospitalaris va passar de fer tasques de ferralla en obres de construcció d’edificis a no poder desplaçar-se més de 100 metres sense ajuda, ni fer treballs sedentaris o mantenir-se durant períodes prolongats en determinades postures.

Petició d’incapacitat

La demanda ha sigut interposada per l’afectat, a través del despatx Parrado Asesores, contra l’Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social. Els experts en Dret Laboral del despatx d’advocats han ratificat la seva petició d’incapacitat absoluta, al·legant que l’estat de salut de l’afectat «no deixava opció a qualsevol altra tasca professional que pogués ser desenvolupada amb un mínim d’eficàcia i rendiment».

«A més, el factor més important ha sigut la designació de la base de cotització per establir la pensió vitalícia que acompanya aquesta incapacitat permanent, que és del 100%, quan es va valorar assignar el 75% de manera subsidiària, o el 55% com demanava la Seguretat Social», comenten des del despatx.

Impossibilitat de tornar a treballar

Referent a això, la sentència és clara, ja que fins i tot apel·la «a la responsabilitat» de l’Institut Nacional de la Seguretat Social i de la Tresoreria General de la Seguretat Social, amb «una persona que, aportant una gran trajectòria i pes al mercat laboral, ja no pot fer cap tasca que satisfaci les necessitats de qualsevol empresa o comesa».

Notícies relacionades

La sentència insisteix que la situació clínica «està més que consolidada, sense que hi hagi pronòstic de millora, i revela la impossibilitat real de l’actor de poder fer fins i tot feines sedentàries». A més, recalca que «aquestes dificultats per fer els canvis posturals amb agilitat durant la jornada laboral revelen la impossibilitat de desenvolupar d’una manera eficaç, continuada i amb rendiment qualsevol activitat laboral que se li encomani, per sedentària que aquesta sigui».

La concessió de la pensió vitalícia per aquesta incapacitat permanent absoluta, amb el 100% de la seva base de cotització, tindrà a més caràcter retroactiu, en funció de les dates dels informes mèdics dels especialistes i dels registres de la demanda.