Lenta recuperació

Els pantans remunten i s’acosten al 26% de la seva capacitat després d’un maig de pluges irregulars a Catalunya

El pantà de Sau arriba al 13% i dobla la seva capacitat mínima a què es va arribar durant el dispositiu especial de buidatge

  • Lleu respir per als embassaments després de les últimes pluges

  • ¿Per què els embassaments no s’estan recuperant com ho feien el maig del 2008?

Els pantans remunten i s’acosten al 26% de la seva capacitat després d’un maig de pluges irregulars a Catalunya

ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Aquest ha sigut un maig de precipitacions irregulars. No ha plogut de la mateixa forma a tot arreu i alguns sectors, com l’Alt Empordà i les comarques de Lleida, han rebut molt poca aigua. No obstant, no hi ha dubtes que ha sigut un mesmés positiu del que va ser l’abril. Així ho confirmen les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

On més ha plogut ha sigut al Baix Camp, en punts del Bages i al nord de la Vall d’Aran. Però en línies generals, la pluja ha regat tot el prelitoral, la Catalunya Central, la Costa Brava sud i el Prepirineu.

L’última setmana de mes no ha plogut tant com s’esperava, però en línies generals deixem enrere un maig amb precipitacions extenses i intenses. Destaquen els 71,1 mm que van caure a Ulldeter (2.410 metres, Ripollès) o els 44,8 mm que es van registrar a Tortellà (Garrotxa). La precipitació més destacada de les estacions del SMC es va recollir a la Vall d’Aran, amb 137,4 mm a Canejan.

Imatge aèria del pantà de la Baells

/ Gencat

Tímid repunt

Si això és el que feia falta per recuperar els pantans, ¿com és que continuen amb les reserves bastant baixes? Perquè encara es necessita més pluja.

Tot i així, en alguns embassaments ja es comencen a notar els efectes de les precipitacions. Si ens fixem en la corba general, ja es nota un lleu repunt en els últims dies. Els embassaments són a punt d’arribar al 26% de la seva capacitat mitjana.

Destaca el que ha passat al pantà de Sau, on ja s’arriba al 13% de capacitat. Continua sent molt poca quantitat d’aigua però és el doble del que hi havia quan es va posar punt final a l’operació especial per buidar part del pantà i preservar la qualitat de l’aigua.

Notícies relacionades

Perquè els pantans continuïn augmentant, es necessita un juny de pluges generals i que els rius baixin amb un cabal abundant. On també es nota l’increment és a l’embassament de la Baells: les pluges a la Pobla de Lillet i la capçalera del Llobregat van aportar quantitats importants d’aigua a aquest pantà.

El maig, respecte a la temperatura, ha sigut càlid però amb temperatures habituals per aquesta època de l’any.